Računalništvo, telefonija
10.07.2020 12:56

Deli z drugimi:

Share

Huawei z novim procesorjem za osebne računalnike!

Huawei z novim procesorjem za osebne računalnike!
Huawei z novim procesorjem za osebne računalnike!

Števila kitajska podjetja so bila že pred časom s stani Združenih držav Amerike uvrščena na seznam podjetij, za katera morajo ameriška podjetja predhodno dobiti dovoljenje ameriške vlade, če želijo poslovati z njimi. Zaradi sankcij so zdaleč največjo škodo utrpeli podjetji ZTE in Huawei, saj je njihovo poslovanje zelo omejeno. To je tudi razlog, zakaj so se pri podjetju Huawei odločili, da pričnejo z razvojem lastnih rešitev oziroma tehnologij. Med njimi pa še posebej izstopa njihov procesor za osebne računalnike, ki je bil nedavno prvič preizkušen na Kitajskem, videoposnetek omenjenega preizkusa pa je bil celo objavljen na spletnem portalu YouTube (https://youtu.be/Q99ccKqG3bA).

Namizni procesor Huawei Kunpeng 920 temelji na osnovi osmih procesorskih sredic ARMv8, ki so izdelane s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Novost je bila preizkušena v navezi z grafično kartico AMD Radeon RX550 GPU, 16 gigabajti sistemskega pomnilnika in pogonom Solid State kapacitete 256 gigabajtov. Celoto je zaključeval 64-bitni operacijski sistem UOS. Ta seveda temelji na osnovi odprtokodnega operacijskega sistema Linux in ga je mogoče uporabljati tako v mobilni kot namizni različici, kar pomeni, da se lahko povsem prilagodi delovanju same naprave.

Omenjen preizkus je pokazal, da lahko omenjen računalnik z namiznim procesorjem Huawei Kunpeng 920 brez težav opravi tudi z nekoliko zahtevnejšimi nalogami. Čeprav novosti še ni kos sodobnim namiznim procesorjem, naj bi se to izboljšalo že kmalu. S tem pa je podjetje Huawei dejansko dokazalo, da bi lahko kmalu postalo pomemben igralec tudi na področju osebnih računalnikov, kar bi lahko vključevalo tako namizne kot tudi prenosne rešitve.


Prijavi napako v članku