Računalništvo, telefonija
20.11.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Huawei tudi na Švedskem izločen iz poslov povezanih s 5G omrežjem

Huawei tudi na Švedskem izločen iz poslov povezanih s 5G omrežjem
Huawei tudi na Švedskem izločen iz poslov povezanih s 5G omrežjem

Glavni izvršni direktor švedskega proizvajalca telekomunikacijske infrastrukture Ericsson Börje Ekholm pravi, da švedska odločitev o izločitvi Huaweia iz tamkajšnjih omrežij 5G omejuje svobodno konkurenco in trgovino.

Švedski telekomunikacijski regulator PTS je s svojim nedavnim sklepom izključil Huawei pri uvajanju tamkajšnjih mobilnih omrežij pete generacije, češ da bi njihova udeležba predstavljala grožnjo nacionalni varnosti, a je sodišče ukinilo dele tega sklepa.

Zanimivo je predvsem to, da je ravno Ericsson podjetje, ki ima v končni fazi največ od tega, da Huawei izpade iz tekme na področju 5G omrežij. “Sam spadam med tiste, ki menijo, da je konkurenca na dolgi rok koristna. Na kratki rok je morda res boleča, na dolgi rok pa na definitivno prinaša več inovativnosti in boljše produkte za kupce,” je za Financial Times povedal Ekholm.

Švedski Ericsson je uspel dobiti vse pogodbe s tremi največjimi operaterji na Kitajskem, katerim bo dobavljal radio opremo za 5G omrežja. Finski rival Nokia ni dobil nobene tovrstne pogodbe, velja pa izpostaviti, da je to izredno oster trg z močno konkurenco.

Huawei vse očitke, da naj bi predstavljal nacionalno varnostno tveganje, zavrača in je že sprožil postopke proti švedski izločitvi. Kitajsko zunanje ministrstvo seveda zagovarja stališče, da bi Švedska morala odpraviti omejitve zoper Huawei, saj ima takšno početje negativni vpliv na švedska podjetja na Kitajskem.

Ekholm še dodaja, da pričakujem da bo vzpostavitev novih telekomunikacijskih omrežij zamaknjena in da bodo zamude velike. Po njegovem mnenju bi moral biti fokus Evrope na tem, da dotična omrežja vzpostavit karseda hitro. “Pomislite samo na 4G – debata v Evropi je bila neskončno dolga, Amerika in Kitajska pa sta prehitevali z veliko hitrostjo in zato danes dominirata na trgu aplikacij. S 5G se bo zgodilo enako, le da bodo tukaj v prvem planu podjetja. Upočasnitev izida 5G omrežja predstavlja tveganje za gospodarstvo. Evropa tvega, da bo ponovno zaostala,” je zaključil Ekholm.


Prijavi napako v članku