Računalništvo, telefonija
05.11.2020 13:21
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei nad ameriške sankcije z lastno tovarno čipov?

Huawei nad ameriške sankcije z lastno tovarno čipov?
Huawei nad ameriške sankcije z lastno tovarno čipov?

Odnosi med Združenimi državami Amerike in podjetjem Huawei se še niso povsem umirili. Na to kaže tudi nezmožnost podjetja TSMC, da bi računalniškemu gigantu v sredini meseca oktobra dostavila procesorje Kirin 9000, ki so bili izdelani v 5-nanometrskem proizvodnem procesu. Od celotnega naročila 15 milijonov mobilnih procesorjev Kirin 9000, naj bi podjetje Huawei prejelo le 8,8 milijona enot. Gre za procesorje, ki se uporabljajo tako v navezi s pametnimi mobilnimi telefoni Huawei kot v baznih postajah 5G, ki jih prav tako proizvaja podjetje Huawei.

Ker se odnosi med Združenimi državami Amerike in podjetjem Huawei verjetno še kar nekaj časa ne bodo otoplili, Huawei resno razmišljajo o tem, da bi težavo pomankanja čipov reševal z lastno proizvodnjo. Tudi tukaj pa ne gre brez težav, saj njihova tovarna ne sme uporabljati ameriške tehnologije. Kljub temu podjetje Huawei išče načine za zagotovitev ustrezne opreme, ki bi mu omogočala izdelavo lastnih procesorjev v primernih količinah.

Če jim bo na koncu le uspelo postaviti lastno tovarno za izdelavo čipov, ta vsaj na začetku ne bo izdelovala naprednih procesorjev. Prve elektronske komponente naj bi bile namreč izdelane v zdaj že zelo zastarelem 45-nanometrskem proizvodnem procesu. Proizvodnja v 28-nanometrskem proizvodnem procesu pa naj bi se pričela proti koncu letošnjega leta, in sicer za naprave, vključene v internet stvari. Do leta 2022 bi se morala začeti proizvodnja čipov za komunikacijsko opremo 5G. Tovarno bo vodil raziskovalno-razvojni center v Šanghaju, ki bo pod nadzorom tamkajšnje vlade.


Prijavi napako v članku