Računalništvo, telefonija
26.10.2019 08:08

Deli z drugimi:

Share

Honda v Evropi od leta 2022 le še z (delno) električnimi vozili

Pri Hondi napovedujejo, da bodo od leta 2022 naprej v Evropi vsa njihova nova vozila vsaj deloma na električni pogon. Japonski proizvajalec ima z Evropo velike načrte, so pred kratkim namignili na neki avtomobilski prireditvi na Nizozemskem. Po ocenah Hondinih poznavalcev naj bi bila vsa vozila na stari celini prav kmalu na električni pogon. Kako pa bo s tem v veliki deželi čez lužo?
Honda v Evropi od leta 2022 le še z (delno) električnimi vozili
Honda v Evropi od leta 2022 le še z (delno) električnimi vozili

Vodilna modela naj bi bila majhen električni avtomobil Honda E in na novo predstavljeni Jazz četrte generacije, ki ga v ZDA poznajo kot Fit. Hondin celotni vozni park naj bi bil “na elektriko” leta 2025, a so z razvojem pohiteli, zato bo na voljo že 3 leta prej. Pri tem japonskem avtomobilskem proizvajalcu so dejali, da je pospešena časovnica znak Hondine samozavesti in zaupanja v svetlo prihodnost vozil na električni pogon.

Pomembno je poudariti, da “električno” še ne pomeni, da bodo vozila tudi dejansko v celoti na električni pogon. Besedna zveza “električen” namreč zajema široko paleto pogonskih vrst, vključno z blagimi hibridi z 48-voltnim električnim sistemom, tradicionalnimi hibridi z motorjem, priključnimi hibridi in vozili z električnimi akumulatorji.

Predstavnik Honde je dejal, da bo vsak (deloma) električni avtomobil označen z blagovno znamko e:Technology, kar naj bi pomagalo poenotiti prepoznavnost električnih modelov na globalnem nivoju. Na primer, novi Jazz bo imel oznalko e:HEV, kar pomeni, da gre za hibridno električno vozilo. Honda E bo v celoti električna, novi Jazz / Fit pa bo na voljo le kot hibrid. Omenjena modela spadata med šest novih električnih avtomobilov, ki jih bodo predstavili v naslednjih treh letih, vključno s še enim povsem novim električnim avtomobilom.

Drugih podrobnosti pri Hondi ne razkrivajo. Novinarji so med predstavitvijo povprašali tudi po Hondinih načrtih v ZDA, a so Japonci glede tega previdnejši pri napovedih. Kdaj bodo njihova nova vozila čez lužo vsaj delno električna, niso napovedali. So pa komentirali, da menijo, da so “hibridi najugodnejši način, kako električna vozila nevsiljivo in kar najhitreje predstaviti javnosti.”

Pri Hondi so tudi že podpisali pismo o nameri za sodelovanje z energijskim podjetjem Vattenfall o obnovljivih virih energije za potrebe polnjenja baterij. V Združenem kraljestvu in Nemčiji bodo prvi, kjer bodo lahko izkoristili čisto energijo že naslednje leto, za njimi pa bo sledilo še več držav. Kljub temu, da je delež električnih vozil danes še razmeroma zanemarljiv, pa se bo tudi zaradi zakonodajnih zahtev ta segment v prihodnjih letih zagotovo povečal.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben od drugih podpornih storitev. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno nalogo, ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več