Računalništvo, telefonija
09.06.2010 06:18
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Holografski optični medij s petabajtom prostora?

Holografski optični mediji bodo pisani na kožo trajni hrambi enormne količine podatkov.
Holografski optični mediji bodo pisani na kožo trajni hrambi enormne količine podatkov.

Kljub temu, da se že več let govori o holografskih optičnih medijih, ti še vedno niso zaživeli v našem vsakdanjem življenju. To »tradicijo« pa naj bi, vsaj sodeč po zagotovilih vodilnih, v bližnji prihodnosti dokončno prekinilo podjetje Storex Technologies.

Holografske optične medije naj bi »navadnim smrtnikom« približal romunski znanstvenik Eugen Pavel, saj mu je uspelo pripraviti optični medij velikosti klasične cede in devede zgoščenke (premer 12 cm in debeline 1,2 milimetra), ki lahko (vsaj na papirju) sprejme do en petabajt podatkov. Visoko kapaciteto naj bi znanstveniku uspelo doseči s pomočjo namenskega laserskega sistema, ki ničle in enice zapisuje v treh dimenzijah, medtem ko klasični optični mediji hranijo podatke le na površini.

Holografski optični medij s petabajtom prostora naj bi bili povsem primerni tudi za trajno hranjenje podatkov, saj romunski znanstvenik Eugen Pavel zatrjuje, da naj bi se podatki na njih lahko ohranili kar za neverjetnih pet tisoč let. Tovrstni optični mediji bodo po vsej verjetnosti na voljo šele po letu 2016.


Prijavi napako v članku