Računalništvo, telefonija
18.02.2019 09:30
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji skušali okrasti najstarejšo malteško banko za 13 milijonov evrov

Hekerji skušali okrasti najstarejšo malteško banko za 13 milijonov evrov
Hekerji skušali okrasti najstarejšo malteško banko za 13 milijonov evrov

Najstarejša malteška banka je v petek, 15. februarja, ponovno zagnala vse svoje sisteme in operacije, po tem, ko je bila dan poprej primorana “ugasniti” celoten IT sistem. Razlog? Hekerski napad, kaj pa drugega? Hekerji so skušali banko BOV (“Bank of Valletta”) okrasti za približno 13 milijonov evrov oz. preračunanih 14.7 milijona ameriških dolarjev. Tarča napada so tako kot že v številnih predhodnih podobnih vdorih bile bančne rezerve.

Zaposleni pri “Bank of Valletta” (BOV) so sumljive hekerske poteze odkrili v četrtek, 14. februarja, in sicer med dnevnim rutinskim pregledovanjem mednarodnih transferjev. Razlog, zakaj so se hekerji odločili za najstarejšo malteško banko, še ni znan, poteka pa intenzivna preiskava.

Slabih 30 minut po tem, ko so zaposleni odkrili opisane nepravilnosti, je banka zaprla vse poslovalnice, onesposobila delovanje vseh bankomatov, poleg tega pa začasno zaustavila delovanje sistemov “point-of-sale”. Pri banki BOV so kot kaže imeli pripravljeni krizni scenarij, saj so med drugim začasno ukinili tudi spletno stran in e-bančne serverje.

Po podatkih lokalnih medijev naj bi hekerji skušali odtujiti 13 milijonov evrov, ki bi jih nakazali na različne bančne račune v Veliki Britaniji, ZDA, na Češkem in v Hong Kongu. Tovrstna praksa razpršitve ukradenih sredstev se je na strani hekerjev za zdaj dobro prijela, žal pa nimamo podatkov o tem, koliko so hekerji dejansko uspešni v takšnih in podobnih poizkusih vdorov.

Pred malteški parlament je stopil predsednik vlade Joseph Muscat, ki je povedal, da je banka BOV takoj obvestila vse tuje banke, hkrati pa so se takoj začele akcije vračanja sredstev in dostopa do skladov, ki so bili prej malce drugačno lastninjeni. V sporočilu za javnost so pri banki BOV na svoji spletni strani zapisali, da so sodelovali z lokalnimi in mednarodnimi policijskimi organi, da bi odkrili avtorja te zlonamerne poteze. Kot smo že omenili so se zahteve operacij nekoliko zakomplicirale, vendar je banki vseeno uspelo obraniti denar v rezervah.

“Bank of Valletta” je najstarejša banka na Malti in trenutno en največjih. Malteška oblast je tisto sredo pred hekerskim vdorom vzela pod drobngled delovanje banke – zavedati se je treba, da je takšna ohromitev prišla v ne najboljšem času, vplivala pa je na celoten otok. Recimo vsi lokalni prebivalci in tudi turisti so bili prisiljeni uporabljati samo gotovino. Zanimivo je morda tudi to, da je vlada eden BOV-ovih klientov, kajti uporabljajo njihove storitve za plačevanje zavarovalnin itd.

Za konec pa še ena novica o hekerskem vdoru v banko, in sicer v ZDA, v banki CI Blanco. Banka se je oločila, da nemudoma prekine celotno delovanje, po tem, ko so zaposleni odkrili virus v eni od programskih oprem za zaposlene.


Prijavi napako v članku