Računalništvo, telefonija
17.01.2013 18:30

Deli z drugimi:

Share

Hal E-Bank z verzijo 18.0 omogoča podjetjem varnejše poslovanje

Halcom je na srečanju s slovenskimi bankami uporabnicami Hal E-Bank predstavil dodatne varnostne elemente, ki izboljšujejo raven varnosti uporabnikov e-banke ob napadih na računalnike uporabnikov. Takšnih napadov je bilo več v drugi polovici leta, zato je še posebej pomembno dodatno ozaveščanje bančnih komitentov o pravilih varne uporabe programske opreme Hal E-Bank.
Halcom med podjetji z najvišjim bonitetnim ugledom v 2010
Halcom med podjetji z najvišjim bonitetnim ugledom v 2010

Varnostna navodila

Ne glede na število zaščitnih elementov vgrajenih v programsko opremo, je za učinkovitost zaščite pomembno, da se uporabnik zaveda svoje odgovornosti, da sam zaščiti svoj računalnik pred nepooblaščenim dostopom. Osnovne korake za zaščito in ravnanje v primeru suma zlorabe računalnika so pripravili tudi na Združenju bank Slovenije, o čemer je uporabnike Hal E-Bank poleg bank obvestila tudi Halcomova certifikatna agencija. V novi verziji Hal E-Bank so varnostna priporočila uporabniku stalno dostopna tudi v e-banki; v meniju »Pomoč« so uporabniku na voljo navodila za varno poslovanje.

Opozorilo ob zaključku programa
Uporaba digitalnega certifikata shranjenega na pametni kartici (ali ključu USB) preprečuje uporabo e-banke nepooblaščenim uporabnikom, ki nimajo dostopa do Halcom CA kartice (ključa USB). Lahko bi jo primerjali s “plačilno kartico za podjetja”, ki jo uporabljamo na našem “osebnem bankomatu” (osebnem računalniku). Ali osebno plačilno kartico po uporabi pustimo v bankomatu? Gotovo ne. Tudi digitalno potrdilo je torej treba uporabljati podobno kot katerokoli drugo plačilno kartico. V čitalnik/računalnik jo vstavimo le takrat, ko uporabljamo Hal E-Bank, po zaključku dela s programom pa jo obvezno odstranimo. V primeru, ko uporabnik pozabi kartico odstraniti iz računalnika, smo v Hal E-Bank dodali opozorilo, ki ob zaprtju programa preveri ali je kartica še vedno v računalniku in nas na to opozori.

Nadgradnja formata lokalne baze podatkov
Nekateri podatki iz e-banke kot so imenik partnerjev ali zgodovina plačil so shranjeni tudi na uporabnikovem računalniku, seveda v šifrirani obliki, tako da je ohranjena zaupnost podatkov. Nova verzija Hal E-Bank uporablja novi format baze, ki omogoča višjo raven zaščite uporabnikovih podatkov z uporabo daljšega ključa in sodobnejših šifrirnih algoritmov. Ob nadgradnji Hal E-Bank na verzijo 18.0 bo uporabnikova obstoječa lokalna baza podatkov avtomatično nadgrajena na novi format.

Digitalno podpisovanje vseh izvršilnih datotek
Program Hal E-Bank za poslovne uporabnike je sestavljen iz velikega števila modulov, ki so shranjeni na disku uporabnikovega računalnika in se po potrebi naložijo v spomin, ko zaženete program ali izberete eno od opcij z menija. V novi verziji Hal E-Bank so vse izvršilne datoteke digitalno podpisane s certifikatom Halcom CA, tako da se nespremenjenost vsakega modula preveri tako s strani operacijskega sistema kot tudi s strani programa Hal E-Bank, kar učinkovito preprečuje nepooblaščeno spreminjanje izvršilne kode.

Halcom že 15 let omogoča varno elektronsko poslovanje med podjetji in bankami v Sloveniji. V svoje e-bančne rešitve je vgradil najsodobnejše metode tehnične zaščite, kot so uporaba digitalnega certifikata shranjenega na pametni kartici (ali ključu USB) za zanesljivo identifikacijo uporabnika ter šifriranje celotne komunikacije med podjetjem in banko, možnost uporabe različnih podpisnikov za pripravo in odobritev plačilnih nalogov ter digitalno podpisovanje vsebine plačilnih nalogov.

Varnostna navodila za uporabnike Hal E-Bank so dostopna tudi na spletni strani Halcomove podpore uporabnikom. Nasveti Ministrstva za notranje zadeve za varno uporabo e-bančništva so na voljo tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več