Računalništvo, telefonija
31.10.2019 07:56
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gruzijo prizadel množični kibernetski napad

Kibernetski napad velikih razsežnosti je sesul na tisoče spletnih strani pa tudi omrežje nacionalne televizijske postaje, poročajo pri britanskem BBC. Napadalci so se lotili tudi spletnih strani sodišč, kjer je gradivo z občutljivimi osebnimi podatki.
Gruzijo prizadel množični kibernetski napad
Gruzijo prizadel množični kibernetski napad

V številnih primerih so na napadene spletne strani namestili podobo nekdanjega predsednika Miheila Sakašvilija in dodali napis “Pridem nazaj”. Izvor in vrsta napada sicer še nista znana.

Kot je dejala BBC-jeva dopisnica za Kavkaz, Rayhan Demytrie, ljudje na družbenih medijih ugibajo, ali morda za napadom stoji Rusija. Dodala je, da so ji strokovnjaki za kibernetsko varnost povedali, da so spletne strani gruzijske vlade “slabo zaščitene in “ranljive za napad”. Pri napadu so očitno ciljali na več kot 2000 različnih spletnih strani, vključno z nevladnimi organizacijami in zasebnimi podjetji.

Irakli Chikhladze, vodja novic na televizijski postaji Imedi, je med napadom na Facebooku objavil, da ni signala in da postaja ne more oddajati programa. Kot je še izjavil, sta bili prizadeta tako Imedi kot druga mreža Maestro.

“Tako obsežnemu kibernetskemu napadu še nismo bili priča,” je dogodkom ob rob dejal profesor Alan Woodward, strokovnjak za kibernetsko varnost na Univerzi Surrey. “Glede na obseg in identiteto ciljev je težko, da ne bi sklepali, da za napadom stoji neka država,” je dejal Woodward in dodal, da kljub povzročenim motnjam večja škoda na infrastrukturi, ključni za nacionalno varnost, ni bila prizadejana.


Prijavi napako v članku