Računalništvo, telefonija
25.08.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Gospodarstvo potrebuje visokošolske inovacije

.. Poleg kvalitetnih in vsebinsko bogatih ter aktualnih študijskih programov, pomembno mesto v dejavnostih Fakultete za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Mariboru (FERI UM) zaseda tudi raziskovalna dejavnost, ki je z uspešnim pedagoškim delom tesno povezana ..
Z vključitvijo v raziskovalno delo laboratorijev, študenti pridobivajo znanja in izkušnje, ob tem pa imajo pomoč izkušenih mentorjev oz. raziskovalcev.
Z vključitvijo v raziskovalno delo laboratorijev, študenti pridobivajo znanja in izkušnje, ob tem pa imajo pomoč izkušenih mentorjev oz. raziskovalcev.

Fakulteta je s skoraj 300 zaposlenimi in več kot 200 raziskovalci trenutno ena izmed največjih raziskovalnih organizacij v severovzhodni Sloveniji. Predstavlja močan dejavnik v svojem okolju, še posebej, ker zaposleni na FERI prenašajo vrhunske raziskovalne rezultate na študente in lokalno ter mednarodno gospodarstvo.

Več kot 200 projektov

Osnovo temeljnega znanstveno-raziskovalnega dela na fakulteti predstavlja 14 raziskovalnih skupin, ki ga dopolnjujejo z aplikativnimi in razvojnimi raziskavami, s čimer temeljna znanja prehajajo v konkretno uporabo. Vključeni so tudi v številne mednarodne projekte, predvsem na področjih, ki jih opredeljuje Strategija pametne specializacije, saj je digitalizacija zajela prav vse sfere človeškega delovanja. Še posebej so ponosni na projekte, ki jih izvajajo z industrijo, saj s tem na najboljši mogoč način dokazuje povezanost z gospodarstvom. Pohvalno je dejstvo, da so v zadnjih petih letih uspešno izpeljali več kot 200 evropskih in domačih projektov.

Čeprav je težko izpostaviti vse tehnologije in področja, kjer njihovi znanstveniki izkazujejo odličnost in katerih prodor bo igral pomembno vlogo v razvijajoči se družbi, na fakulteti kot nišne izpostavljajo obdelavo velepodatkov (Big Data), IoT/IoE, telekomunikacije in vesoljske tehnologije, tehnologija veriženja blokov (Blockchain), avtomatika, telematika in senzorika. Omenjene tehnologije uporabljajo na različnih področjih, kot so opazovanje Zemlje in vesolja, mobilnost, obnovljivi viri energije, robotika in mehatronika, informacijska varnost, pametno zdravstvo, pametno kmetovanje, kreativna industrija itd.

Povezovanje s pedagoškim delom

Uspešno raziskovalno delo zaposlenih je temelj kvalitetnega visokošolskega izobraževanja. Prenos znanstvenih spoznanj v pedagoški proces ter vključevanje študentov v razvojne in raziskovalne projekte je zagotovilo, da se bodo diplomanti FERI na svoji poklicni karieri uspešno spoprijeli z izzivi prihodnosti. Dejstvo, da sta njihovo znanje in sposobnost primerljiva z znanjem kolegov iz najboljših univerz, pogosto dokazujejo na različnih tekmovanjih, še bolj pa na svojih delovnih mestih po celem svetu.

Fakulteta nudi celotno vertikalo študija. Štiri visokošolske strokovne študijske programe in sedem univerzitetnih, katerim je skupno, da študentje pridobijo širok spekter znanj in se naučijo skupinskega dela ter pridobijo sodobna znanja, ki so mednarodno uporabna. Magistrski študijski programi temeljijo na dodiplomskem študiju oz. so njegovo logično nadaljevanje. Omogočajo veliko izbirnih vsebin, ki študentom dajejo možnost, da se specializirajo za profil, ki ga želijo. Magistranti lahko študij nadaljujejo tudi na tretji, doktorski stopnji študija, katerega namen je izobraziti strokovnjake s poglobljenim teoretičnim znanjem, s katerim bodo sposobni reševati tudi najzahtevnejše probleme. Poudarek je na individualnem raziskovalnem delu, kjer usposobljeni mentorji usmerjajo kandidata v znanstvene raziskave.

Več si preberite na spletni strani feri.um.si (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več