Računalništvo, telefonija
27.06.2019 15:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google zabeleži našo lokacijo 340-krat na dan

Podjetje Google bi lahko v Franciji tokrat doletela denarna kazen v višini do 28 milijard evrov.
Podjetje Google bi lahko v Franciji tokrat doletela denarna kazen v višini do 28 milijard evrov.

Uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR) je med nami že kar nekaj časa, a strokovnjaki so prepričani, da je vseeno še prezgodaj za konkretno oceno, kaj nam dejansko prinaša v praksi. Podjetju Google je pred časom že prinesla prvo kazen, in sicer v višini kar 50 milijonov evrov. Kazen je računalniškemu gigantu prisodil francoski urad za varstvo osebnih podatkov, saj ni izpolnil obveznosti z naslova varstva osebnih podatkov. To je hkrati tudi najvišja kazen, ki so jo evropski varuhi osebnih podatkov izrekli do sedaj.

Zaradi kršenja osebnih podatkov in s tem zasebnosti uporabnikov mobilnih naprav Android pa podjetju Google tokrat grozi kazen v višini kar vrtoglavih 28 milijard evrov. Francosko združenje za zaščito potrošnikov je namreč vložilo tožbo proti Googlu, in sicer zaradi prikritega sledenja uporabnikov. Tudi ko ne uporabljamo Googlovih storitev, mobilna naprava namreč dnevno kar 340 krat zabeleži trenutno lokacijo uporabnika in jo brez izrecne privolitve posreduje oddaljenim Googlovim strežnikom.

Francosko združenje za zaščito potrošnikov želi s tožbo ustaviti izkoriščanje osebnih podatkov uporabnikov s strani Googla za namene oglaševanja. Za vsakega oškodovanega uporabnika združenje zahteva odškodnino v višini 1000 evrov, v Franciji pa trenutno mobilne naprave Android uporablja okoli 28 milijonov posameznikov. Več o tem naj bi bilo znanega v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku