Telefoni
04.04.2012 09:21

Deli z drugimi:

Share

Google več zasluži z Applovim operacijskim sistemom kot Androidom

Applov mobilni operacijski sistem iOS podjetju Google prinaša zajetne kupe denarja.
Applov mobilni operacijski sistem iOS podjetju Google prinaša zajetne kupe denarja.

Pred slabim letom dni je mednarodno priznani analitik Walter Pritchard javnosti razkril, da Microsoft na račun Androida zasluži kar petkrat več denarja kot z lastnim mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone (preračunanih 105 milijonov evrov proti preračunanih 21 milijonov evrov). Najnovejše raziskave pa so pokazale, da na drugi strani podjetje Google zasluži z Applovim mobilnim operacijskim sistemom iOS bistveno več kot Androidom.

Larry Page, eden od ustanoviteljev podjetja Google, se je v lanskem oktobru pohvalil, da je preko storitev mobilnih naprav zaslužil preračunanih 1,8 milijarde evrov. Spletni portal Guardian pa je razkril, da računalniški gigant z Androidom zasluži precej manj kot mu prinese konkurenčni mobilni operacijski sistem iOS oziroma Applove mobilne naprave. Razmerje med zaslužki z mobilnim operacijskim sistemom Android in iOS znaša kar ena proti štiri.

Glede na dokumentacijo, ki jih je Google razkril na sodnem procesu, ki ga je sprožilo podjetje Oracle, je računalniški gigant z mobilnim operacijskim sistemom Android med letoma 2008 in 2011 zaslužil »le« preračunanih 413 milijonov evrov. Preostale preračunane 1,6 milijarde evrov je računalniški gigant zaslužil na račun mobilnega operacijskega sistema iOS.

Verjetno se sprašujete, kako je to sploh mogoče? Podjetje Apple je namreč med letoma 2008 in 2011 prodala skupno 315 milijonov naprav, od tega več kot polovico samo v lanskem letu. Ker te naprave uporabljajo Googlove zemljevide in spletni iskalnik, računalniški gigant s poizvedbami služi mastne denarce. Google z mobilnim operacijskim sistemom iOS dejansko zasluži štirikrat več kot z operacijskim sistemom Adnroid. Pa naj še kdo reče, da konkurenca ni koristna.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku