Računalništvo, telefonija
30.01.2014 09:37
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Street View končno v Sloveniji

Konec januarja so na novinarski konferenci predstavili to »navdušujočo storitev za slovenske uporabnike«. Po pol leta fotografiranja Slovenije z Googlovimi vozili je storitev Street View pripravljena za končne uporabnike.
Z Googlom lahko sedaj gledate panoramske fotografije Slovenije.
Z Googlom lahko sedaj gledate panoramske fotografije Slovenije.

Google je julija lani začel fotografirati slovenske ceste in ulice. Sedaj so 360-stopinjske fotografije končno na voljo uporabnikom storitve Google Maps.

Tehnološki velikan je nameraval našo deželo fotografirati že leta 2010, vendar ga je informacijska pooblaščenka zavrnila. Pirc Musarjeva je izjavila, da bo snemanje dovolila le, če bi Google s fotografij izbrisal vse obraze, registrske številke vozil in druge »kočljive prizore«. Takrat tako nista našla skupnega jezika.

Tokrat pa je Google obljubil, da bo zagotovil visoko raven varovanja zasebnosti. »Za vse Street View fotografije bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti.« Informacijska pooblaščenka je zapisala, da je na vsaki fotografiji vključen tudi mehanizem za prijavo napak, s katerim lahko uporabnik zahteva dodatno zameglitev.

Spletni uporabniki se bodo lahko s pomočjo fotografij, posnetih s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko, virtualno sprehodili po Sloveniji, izkoristili nove poslovne priložnosti in načrtovali vsakdanje poti. Virtualni sprehod po Sloveniji bo predstavil vsa večja mesta: Ljubljano, Maribor, Kranj, Celje, Mursko Soboto in mnoga manjša mesta; glavne turistične, zgodovinske in kulturne znamenitosti, kot so Bled, Portorož, Triglavski narodni park, Predjamski grad, kamniti železniški most v Solkanu, Ruska kapelica pod Vršičem in mnoge druge.

Prav tako pa bo storitev Street View prinesla številne prednosti za podjetja. Brezplačna integracija Google Maps s spletno stranjo podjetja bo omogočala promocijo hotelskih verig, lokalnih, turističnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti ali pa bo dvignila prepoznavnost lokalnih knjižnic, restavracij. Organizatorji dogodkov bodo lahko ocenili predlagane lokacije dogodkov, hotelov, muzejev. Nepremičninski posredniki pa bodo lahko predstavili razpoložljive nepremičnine potencialnim kupcem ali najemnikom.

Panoramske fotografije ulic in področij, kjer je storitev Street View dostopna, si že lahko ogledate s približevanjem ali s klikom na podobo Street View in se nato pomaknete na najnižjo točko na Google Maps. (Če še niste posodobili storitve Google Maps, lahko to storite tako, da na zemljevid povlečete oranžno ikono “Pegman”, ki se nahaja na levi strani zemljevida.)

Storitev Street View si lahko ogledate na povezavi google.si/streetview.


Prijavi napako v članku