Računalništvo, telefonija
19.01.2018 12:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google postavlja nove meje povezanosti

Google bo letos zgradil 5 novih podatkovnih središč, ter k svetovni infrastrukturi podvodnih internetnih kablov dodal tudi svoje, ter tako še bolj povezal celine med seboj.
Googlovi podatkovni centri po svetu
Googlovi podatkovni centri po svetu

Letošnjo leto naj bi tako Google postavil kar 5 novih podatkovnih središč po svetu, kar bi še dodatno izboljšalo njihove storitve.

Tako naj bi v prvi četrtini leta dodali nove centre v Montrealu in na Nizozemskem, nato pa naj bi sledil še Los Angeles, takoj za njim pa Finska in Hong Kong.

Tako bi skupaj Google imel 18 podatkovnih centrov na 5 celinah.

V naslednjem letu pa lahko pričakujemo tudi nove podvodne internetne kable, ki bo povezovali celine med seboj. To so hitri optični kabli, kateri lahko prenašajo ogromno količino podatkov in so še zmeraj cenejši za uporabo kot satelitsko omrežje.

Novi kabli bi dobili imena Curie, Havfrue in the Hong Kong-Guam.

Curie bi bilo privatno kabelsko omrežje, ki bi povezovalo Čile in Los Angeles. Havfrue, kateri je v polovični lasti Facebooka, bi povezal ZDA z Dansko preko Irske. HK-G pa bi povezoval večja mesta v Aziji med seboj.


Podjetje pa ima sicer v lasti že več kot 11 podvodnih internetnih povezav, za kar so se pri Googlu kar hitro pohvalili.


Samo omrežje je sestavljeno z več kot 100 povezanimi točkami, z več kot 7500 vozlišči, 90 strežnikov za distribucijo podatkov, 47 posebej posvečenih internetnih linij in 15 regij, ki uporabljajo sistem Google Cloud Platform (GCP).


Trenutno je samo Google zadolžen za 25% vsega internetnega prometa po svetu.


Prijavi napako v članku