Programska in razvojna orodja
20.03.2023 09:10

Deli z drugimi:

Share

Google je naznanil umetno inteligentne funkcionalnosti v Gmailu, Docsih in še več

Google bo kmalu ponudil načine za ustvarjanje besedila in slik z uporabo strojnega učenja v svojih produktih Workspace, kot del boja v novi dirki z umetno inteligenco.

Google je napovedal nove funkcionalnosti z umetno inteligenco (UI) v njegovih orodjih Workspace, kot so Gmail, Docs in Sheets, s čimer želi ujeti konkurenco na področju UI. Med novimi funkcijami bodo nove možnosti za generiranje, povzemanje in generiranje besedila s pomočjo UI v Google Docs, možnost ustvarjanja celih e-sporočil v Gmailu glede in ustvarjanje slik, zvoka in videa s pomočjo UI v Slides.

Čeprav je Google napovedal več novih funkcij bodo uporabnikom na voljo samo prve funkcionalnosti – orodja za pisanje in brainstorming z UI v Docs in Gmailu – v ZDA v tem mesecu. Google pravi, da bodo te funkcije in druge na voljo pozneje v letu, vendar ni določil natančnega datuma.

Najbolj uporabne nove funkcije so očitno orodja za pisanje in brainstorming z UI v Docs in Gmailu. Primer uporabe je, ko uporabnik vnese “Pomagaj mi napisati” in nato v nekaj sekundah avtomatizirani sistem dokonča specifikacijo dela za uporabnika, ki jo lahko nato ureja in izpopolni.

Google razkriva tudi, da bodo lahko uporabniki z orodji za pisanje z UI v Docsu razširili obstoječe besedilo. Google Docs lahko razširi kratke povzetke v “bolj dodelane povzetke”, uporabniki pa lahko ročno določijo slog. Na podoben način lahko uporabniki v Gmailu prejmejo povzetke dolgih verig e-pošte.

Microsoft naj bi bil tudi v fazi razvoja podobnih funkcij v svojem paketu Office, kar pomeni, da bosta tehnološka velikana morala tekmovati na področju produktivnosti programske opreme.

Kljub temu pa hitenje pri lansiranju produktov z UI prinaša svoje nevarnosti. Programi, ki generirajo besedilo s pomočjo UI, so znani po napakah, pogosto ustvarjajo neresnične informacije in jih predstavljajo z veliko samozavesti. Poleg tega pa so nagnjeni k rasnim in spolnim pristranostim, ki so prisotne v podatkih, iz katerih se učijo.

Google bo kmalu ponujal načine za generiranje besedila in slik s pomočjo strojnega učenja v svojih izdelkih Workspace kot del hitenja, da bi dohitel konkurenco v novi dirki z umetno inteligenco.

Google je napovedal niz prihajajočih funkcij generativne umetne inteligence za svoje aplikacije Workspace, vključno z Google Docs, Gmail, Sheets in Slides

Med funkcijami so nove metode generiranja, povzemanja in skupnega brainstormanja besedila z umetno inteligenco v Google Docs (podobno, kot mnogi uporabljajo ChatGPT podjetja OpenAI), možnost generiranja celotnih e-poštnih sporočil v Gmailu na podlagi kratkih navodil uporabnikov in možnost ustvarjanja slik, zvoka in videoposnetkov z umetno inteligenco, ki ilustrirajo predstavitve v Slides (podobno kot funkcije v programih Microsoft Designer, ki ga poganja DALL-E podjetja OpenAI, in Canva, ki ga poganja Stable Diffusion).

Napoved kaže na Googlovo zagnanost, da bi dohitel konkurente v novi dirki z umetno inteligenco. Odkar je lani prišel ChatGPT in ko je Microsoft februarja lansiral svoj Bing, je iskalni velikan hitel z lansiranjem podobnih funkcij z umetno inteligenco. Podjetje je domnevno decembra razglasilo “rdeči alarm”, pri čemer je vodilni vodstveni kader pozvali zaposlene, naj v nekaj mesecih dodajo orodja za umetno inteligenco v vse njihove uporabniške izdelke, ki jih uporablja milijarde ljudi.

Čeprav je Google napovedal niz novih funkcij, bodo ta mesec na voljo samo prve med njimi – orodja za pisanje z umetno inteligenco v Docs in Gmail – skupini “zaupanja vrednih testnih uporabnikov” v ZDA. (Tako je Google napovedal tudi razpoložljivost ChatGPT konkurenta Bard.) Google pravi, da bodo te in druge funkcije nato na voljo javnosti kasneje letos, vendar ni natančno določil, kdaj.

Spodaj lahko vidite celoten seznam funkcij, za katere Google trdi, da bodo v prihodnosti prišle v aplikacije Workspace in jih poganjena umetna inteligenca:

  • Osnutek, odgovor, povzetek in prioritizacija vašega Gmaila
  • Brainstorming, lektoriranje, pisanje in prepisovanje v dokumentih
  • Ustvarjanje vaše ustvarjalne vizije s samodejno generiranimi slikami, zvokom in videoposnetki v predstavitvah
  • Od surovih podatkov do spoznanj in analiz prek samodejnega dopolnjevanja, generiranja formul in kategorizacije vsebine v preglednicah
  • Generiranje novih ozadij in zajemanje beležk v Meetu
  • Omogočanje delovnih tokov za dokončanje nalog v Klepetu

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več