Računalništvo, telefonija
18.08.2011 05:56
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gledanje televizije ubija na obroke

Sedenje baje ubija!
Sedenje baje ubija!

Slaba novica za vse, ki več ur dnevno preležite za televizijskim sprejemnikom. Raziskovalci avstralske univerze University of Queensland so namreč prišli do spoznanja, da gledanje televizije škoduje zdravju in skrajšuje življenje. Raziskovalci trdijo, da vsaka ura, ki jo po 25. letu starosti preživimo pred televizorjem, skrajša naše življenje za dobrih 22 minut. Če torej dnevno pred televizorjem presedite okoli tri ure, bo vaše življenje v povprečju krajše kar za tri leta.

Raziskovalci avstralske univerze University of Queensland so prepričani, da so glavni »krivci« za zgodnejšo umrljivost upočasnjen metabolizem in številna blaga vnetja, ki nastanejo kot posledica večurnega sedenja. Že dvourno neprekinjeno sedenje na dan naj bi močno povečalo tveganje za nastanek srčnih bolezni oziroma celo infarkt. Raziskovalci so še ugotovili, da pretirano sedenje deaktivira snov v telesu, ki skrbi za izgorevanje maščob. To posledično vodi še v čezmerno telesno težo.

Če gre verjeti raziskavi, ki je bila opravljena na 11 tisočih prostovoljcih, starejših od 25 let, smo h krajšemu življenju nagnjeni tudi računalničarji. Večina izmed nas namreč dnevno za zaslonom presedi več kot šest ur. To posledično pomeni kar 40-odstotno povečanje verjetnosti za predčasno smrt. Zaradi tega vam priporočamo, da se po vsaki uri sedenja odpravite na kratek sprehod. Tu povsem zadošča sprehod po pisarni ali obisk sodelavca. S tem preprostim dejanjem si bomo precej zmanjšali tveganje za težave s srcem ali ožiljem. Torej, aktivno življenje je neke vrste “preventivna medicina”!


Prijavi napako v članku