Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Trdi diski
RAM
14.01.2022 10:29
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izboljšamo zagon, povečamo shrambo in pospešimo hitrost gaming prenosnikov?

Odgovor je zelo preprost, kupite nov prenosnik. Ne? Zagotovo obstaja še kakšna boljša rešitev. Kaj pa, če ga nežno udarite, saj veste, tako kot smo včasih televizorje, kadar so bili trmasti? Ne sliši se kot dobra ideja, kajne? Še posebej, če ima vaš prenosnik znotraj občutljiv HDD disk.

Seveda ne priporočamo, da fizično obračunate s svojim računalnikom, čeprav verjamemo, da vam kdaj pa kdaj pošteno zagode, še posebej, če imate računalnik, ki se po letih že kvalificira za veterana. Starosti na žalost nihče ne more uiti, ne glede na to, ali imate prenosnik za 500 evrov ali 5000 evrov.

Vaši 5 ali 10 let stari gaming prenosniki so bili nekoč prave zverine. Če ste imeli srečo in obenem tudi skrbno izbrali gaming prenosnik s pravimi komponentami, lahko tudi po več letih uživate v igranju iger v najvišji ločljivosti. Vseeno pa bo prej ko slej starost pokazala svoje zobe. Kaj pa lahko storite takrat? Kot rečeno je nakup novega prenosnika povsem normalna izbira. Je pa seveda investicija, ki se ji lahko vsaj za nekaj časa izognete.

Najprej uredite programsko plat, nato strojno

Vsak računalnik je sestavljen iz programske in strojne opreme. Preden začnete z notranjo prenovo, si najprej oglejte programski del računalnika, kjer lahko marsikaj postorite za pohitritev gaming prenosnika.

Vsak računalnik, gaming ali poslovni, potrebuje počitek, ki mu ga večina uporabnikov ne zagotovi. Saj veste, kaj mislim. Dobili ste opozorilo, da je čas za posodobitve in da je potreben ponovni zagon za njihovo namestitev. Velika večina uporabnikov svojo miško premakni na gumb Pozneje namesto Ponovni zagon. Ta Pozneje se hitro prelevi v nekaj tednov. V tem času se nedokončane posodobitve nabirajo, nabira pa se tudi navlaka v predpomnilniku in pomnilniku. Ponovni zagon poskrbi za čiščenje predpomnilnika in pomnilnika in tako kot se mi ob dobro prespani noči zbudimo sveži, se bo računalnik prav tako zagnal bolj svež.

Računalnik je spočit, vendar je še vedno počasen. Kaj pa sedaj? Pojdite v upravitelja opravil in poglejte, katera opravila uporabljajo največ sistemskega pomnilnika (RAM) in procesorske moči. Preverite tudi, ali se je kakšen program »obesil« na trdi disk in je kriv za njegovo konstantno delovanje. Če programa ne potrebujete, ga lahko mirno odstranite. Če vam je ime opravila neznano, ga raje pustite na miru, saj gre lahko za ključen sistemski proces.

Spletni brskalniki (Chrome, tebe mislimo) so lahko pravi požeruhi, še posebej, če jih zasujemo s številnimi vmesniki in razširitvami in imamo odprtih več ducat zavihkov. Odstranite, kar ne potrebujete in zaprite nepotrebne zavihke. Če boste opazili, da je RAM še vedno polno zaseden, potem je čas za nadgradnjo njegove kapacitete.

Opravite tudi varnostni pregled računalnika in odstranite morebitne viruse in ostalo zlonamerno programsko opremo, ki lahko v ozadju upočasnjuje računalnik in krade vaše podatke. Izbrišite začasne datoteke, ki se lahko hitro nakopičijo ob redni uporabi. Prav tako poskrbite, da vaš trdi disk ni prepoln, saj je to lahko eden izmed razlogov za počasno delovanje. Fragmentacija diska je prav tako pogost razlog za upočasnitev. Nekateri novejši prenosniki in namizni računalniki samodejno opravijo defragmentacijo (SSD diski ne potrebujejo defragmentacije), lahko pa to storite tudi ročno z namenskim programom.

Če ste sledili našim nasvetom, bi morali opaziti izboljšanje. V nasprotnem primeru je čas za strojno preobrazbo.

SSD ali HDD? Notranji ali zunanji diski?

Več kot očitno boste morali razmisliti o nadgradnji shranjevalnega pogona, če želite izboljšati zagonske hitrosti, splošno delovanje računalnika ali pa povečati shrambo. Če imate doma gaming prenosnik iz prejšnjega desetletja, je po vsej verjetnosti opremljen s HDD diskom ali SSD diskom majhne kapacitete. Leta 2022 je vsem znano, da so SSD diski neprimerljivo hitrejši. Tudi najslabši SSD disk je enako hiter oziroma po vsej verjetnosti hitrejši od najboljšega HDD diska, ki ga omejuje njegova mehanska zasnova. Zato današnji prenosniki in namizni računalniki uporabljajo SSD diske za zagon in shrambo ključnih aplikacij, HDD diski pa igrajo vlogo mule in hranijo večino naših filmov, glasbe in iger.

Čeprav je SSD disk hitrejši od HDD, to še ne pomeni, da boste ob igranju iger dobili večje število sličic na sekundo (fps). Če boste hotel izboljšati vaše fps-je, boste morali nadgraditi procesor, grafično kartico ali RAM. Pri namiznih računalnikih je proces menjave zelo enostaven, pozorni morate biti le, da se vaše komponente združljive s trenutno strojno opremo (osnovno ploščo, hladilnik …). Pri prenosnih računalnikih je lahko proces menjave nekoliko bolj kompleksen, odvisno od proizvajalca gaming prenosnika, ki je lahko otežil dostop do nekaterih komponent. V vsakem primeru pa se najprej posvetujte s priročnikom, ki ste ga dobili ob nakupu gaming prenosnika, in preverite, katere SSD/HDD diske in RAM podpira vaš prenosnik.

zunanji-ssd-diski-zunanji-hdd-diski-SSD-HDD-procesor-gaming-prenosniki-7

Če niste prepričani v svoje tehnične sposobnosti, lahko menjavo RAM-a prepustite strokovnjakom. Trdi disk pa lahko nadgradite sami, ne da bi sploh posegli v notranjost računalnika. Zunanji SSD in HDD diski so povsem legitimna izbira, saj se bistveno ne razlikujejo od notranjih. Katerega izbrati? Zunanji SSD diski bodo, kot rečeno, izboljšali zagon vašega gaming prenosnika, njegovo splošno delovanje (odpiranje programov, branje in zapisovanje podatkov …), ne bodo pa vplivali na splošno gaming zmogljivost. Vplivali pa bodo na zagon iger in pohitrili prehod med različnimi nivoji in lokacijami, še posebej pri nekoliko bolj zahtevnih igrah.

Za igranje iger, kjer ni večjih prehodov med scenami, so zunanji HDD diski cenejša izbira, obenem pa jih lahko uporabljate za shrambo ostalih datotek, vključno s fotografijami, filmi in podobno. Čeprav gre za prenosljive diske, ne priporočamo, da jih prenašate naokoli, saj so zaradi mehanskih delov občutljivi na udarce in tresljaje. Zunanji SSD diski nimajo teh težav in jih lahko brez skrbi vzamete s seboj na potovanje. Notranji in zunanji SSD diski so še vedno nekoliko dražji od HDD diskov, vendar se razlika vztrajno zmanjšuje. Razlika pa je še manjša do 31. 1. na spletni strani links.si, kjer vas čakajo akcijski popusti na izbrane zunanje SSD diske.

V primeru, da je ostala strojna oprema gaming prenosnika (procesor, grafična kartica) še vedno dovolj zmogljiva, potem najprej priporočamo nadgradnjo RAM-a in trdega diska. Če sem vam zdi, da vašemu gaming prenosniku ni pomoči, potem pa je mogoče čas za nakup novega. Zagotovo ste slišali, da je trenutno stanje na računalniškem trgu turbulentno, vendar vseeno lahko najdete dobro kupčijo. Na spletni strani links.si ravno poteka akcija Gaming vikend (do 16. 1.), kjer boste našli znižane gaming prenosnike, s katerimi boste lahko ponovno zavladali na virtualnem bojišču.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več