Računalništvo, telefonija
21.06.2011 05:49

Deli z drugimi:

Share

Francoska vlada z masovnim filtriranjem interneta

Francija želi popoln nadzor nad internetom!
Francija želi popoln nadzor nad internetom!

Svetovni splet je v zadnjih nekaj letih postal izjemno priročno orodje za hitro širjenje informacij in združevanje enako mislečih računalničarjev. Ker lahko »spletna gibanja« celo odstavijo vladajočo elito (spomnimo se način odstavitve diktatorskega egiptovskega predsednika Mubaraka), je francoska vlada skovala načrt za hitro in učinkovito filtriranje in blokado neželenih vsebin na internetu. Dejansko gre tu za predlog vladnega dekreta, ki bi francoskim ministrstvom dal možnost, da zahtevajo umik »spornih« spletnih vsebin zgolj na podlagi lastne presoje. To pomeni, da odredba sodišča tu ne bi bila potrebna.

Če bi prišlo do potrditve vladnega dekreta, bi imeli francoski ministri dejansko zelo široka pooblastila za odstranitev internetnih vsebin oziroma cenzuro svetovnega spleta. Če bi ministri ocenili, da določena spletna stran predstavlja resno nevarnost za javni red in mir, življenje in zdravje ljudi, zaščito mladostnikov, obrambo države ter zaščito potrošnikov in malih delničarjev bi lahko zahtevali njeno takojšnjo ostranitev in to brez možnosti pritožbe. Ta pooblastila naj bi imela ministrstva za obrambo, pravosodje, notranje zadeve, finance, delo ter informacijsko družbo.

Ministrstva bodo lahko ostranitev spornih vsebin zahtevala tako od lastnika oziroma upravljavca spletne strani in ponudnika gostovanja kot ponudnika dostopa do svetovnega spleta. Vsak izmed njih bo imel 72 ur časa, da izpolni zahtevo. V primeru »nuje« bodo sporne spletne vsebine nemudoma odstranili kar ponudniki dostopa do svetovnega spleta. Ker merila za določitev neprimernih vsebin niso natančno določena, se mnogi bojijo, da se bodo spletne strani zapirale zgolj na podlagi komercialnih interesov ali zahtev premožnih posameznikov. Kot vse kaže bi mnoge evropske države nujno potrebovale lekcijo o tem, kaj pomeni svoboda izražanja lastnega mnenja. Te namreč vse bolj postajajo enake totalitarnim državam.


Prijavi napako v članku