Igre
10.07.2013 13:09
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

FIFA: Fizika skregana z realnostjo

Video igre se rade hvalijo z realistično grafiko in z visokim nivojem realizma. Sveti gral industrije računalniških iger je dvig grafike na tak nivo, da je ne bomo več mogli ločiti od realnega sveta.
Igralci v igri FIFA se včasih gibljejo nenavadno ...
Igralci v igri FIFA se včasih gibljejo nenavadno ...

Tehnološko še nismo na stopnji, kjer bi lahko video igre zamenjali z virtualno resničnostjo. Nekateri izdelovalci iger se zato odrečejo realizmu in odločijo za stilizirano grafiko. S tem se rešijo prepada med realnostjo in navidezno realnostjo, katerega poznamo pod imenom »uncanny valley«. Ta teorija pravi, da bolj kot se približujemo resničnosti, večji odpor dobimo do neskladij z realnostjo. Ta fenomen poleg izdelovalcev iger mučit tudi izdelovalce humanoidnih robotov in prostetike.

Dosti izdelovalcev iger kljub težavam pritiska za vse bolj zmogljivo grafiko. Tako pogosto pride do napak, katerim se včasih nasmejimo, drugič pa zgrozimo. Ena izmed takih iger je FIFA, kjer takšnih napak kar mrgoli. V tej igri se igralci premetavajo po tleh, vrtijo v čudnih položajih, hodijo čez stene kot duhovi in zvijajo noge v napačne smeri. V spodnjem videu si lahko ogledate skupek smešnih prizorov s te igre.

Takšne in podobne napake nas spomnijo, da prihodnost virtualne resničnosti in Star Trek holodeckov še ni tako blizu.

Vas zanima več iz te teme?
Electronic Arts igre

Prijavi napako v članku