Facebook
23.06.2013 14:47

Deli z drugimi:

Share

Facebook “pomotoma” razkril osebne podatke šestih milijonov uporabnikov

Facebooku zaupajte le tiste podatke, ki so lahko razkriti javnosti!
Facebooku zaupajte le tiste podatke, ki so lahko razkriti javnosti!

Družbeno omrežje Facebook si je pred kratkim privoščilo neprijeten spodrsljaj, ki je razjezil marsikaterega uporabnika njegovih storitev. Priljubljeno družabno omrežje je namreč zaradi programske napake izpostavilo elektronske naslove in telefonske številke kar šestih milijonov uporabnikov. Do njihovih osebnih podatkov so namreč lahko odstopali tudi tisti uporabniki, ki niso bili njihovi prijatelji, a so jim poslali povabilo za sklenitev prijateljstva. Programski hrošč je »napadel« tiste uporabnike, ki so svoje imenike delili s Facebookom.

Podjetje Facebook je takoj po razkritju programskega hrošča izključilo orodje za sinhronizacijo DYI in napako odpravilo v zgolj enem dnevu. Čeprav je bil programski hrošč razkrit šele pred kratkim, so številni strokovnjaki prepričani, da je ta bil v programski kodi prisoten že vse od lanskega leta. Facebook je v izjavi za javnost sicer zapisal, da so bili osebni podatki njihovi uporabnikov v večini primerov izpostavljeni le enemu uporabniku in da vsaj zaenkrat še ni dokazov o tem, da bi kdo te podatke zlorabil v zlonamerne namene.

Čeprav je Facebook vpletene uporabnike obvestil o zlorabi njihovih osebnih podatkov, je bila škoda zanje že storjena. Ker se lahko podobne napake v programski kodi priljubljenega družabnega omrežja pojavijo tudi v prihodnje vam priporočamo, da iz vašega profila odstranite vse podatke, ki niso namenjeni javnosti oziroma jih zamenjate z lažnimi.


Prijavi napako v članku