Facebook
26.03.2021 08:00
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook v treh mesecih izbrisal 1,3 milijarde računov

Ukradena baza podatkov podjetja Facebook je postala javna.
Ukradena baza podatkov podjetja Facebook je postala javna.

Lažni profili in »všečki« nedvomno močno škodujejo ugledu družbenih omrežij, saj podjetja odvračajo od objavljanja plačljivih oglasov. Ker Facebook od njih živi, se je pred kratkim lotil temeljite čistke. Priljubljeno družbeno omrežje je namreč brez zavor pričelo z množičnim odstranjevanjem tako lažnih uporabniških računov kot tudi lažnih “všečkov”.

Za ta projekt je Facebook angažiral kar 35 tisoč zaposlenih, ki so delo opravili z odliko. Med oktobrom in decembrom so izbrisali več kot 1,3 milijarde lažnih uporabniških računov. Večina lažnih uporabniških računov je bila sicer izbrisana kmalu po odprtju računa, zato dejavnost nima prevelikega vpliva na dejansko statistiko. Na podlagi statistike ima namrečFacebook več kot 2,8 milijarde bolj ali manj aktivnih uporabnikov.

Facebook je poleg sistematičnega blokiranja lažnih računov v zadnjih treh letih odstranil več kot sto organiziranih omrežij, ki so bila temu namenjena. Njihovi člani so namreč odpirali oziroma registrirali številne uporabniške račune, ki so služili prevaram, širjenju lažnih novic in drugih vsebin, škodljivih za uporabnike. Pri Facebooku verjamejo, da bo njihovo omrežje odslej še boljše.


Prijavi napako v članku