Facebook
09.02.2018 13:21

Deli z drugimi:

Share

Facebook testira gumb “dislike”, ki pa je veliko več kot samo to

Facebook testira gumb "dislike", ki pa je veliko več kot samo to
Facebook testira gumb "dislike", ki pa je veliko več kot samo to

Kako lahko Facebook dvigne izkušnjo uporabniške interakcije na višjo raven? Kot vse kaže z možnostjo “dislike”, kjer bomo uporabniki lahko jasno izrazili svoje nestrinjanje z neprimerno, žaljivo, ali zavajajočo se vsebino. Za portal TechCrunch je Facebook potrdil, da izvajajo testiranje gumba “dislike” in ostalih načinov povratnih informacij na manjšem vzrocu javnih Facebook strani.

Predstavnik Facebooka je dejal: “Ne testiramo zgolj gumba “dislike”, temveč raziskujemo različne načine, na katere bi lahko ljudje dajali povratne informacije glede komentarjev na javnih objavah na poslovnih straneh. Trenutno je v testiranje vključena peščica uporabnikov v ZDA”.

V principu deluje gumb “dislike” tako, da ga uporabnik izbere in nato se mu odprejo dodatne možnosti, s katerimi lahko označi komentar: “Offensive”, “Misleading” in “Off Topic”. Za potrebe tega članka smo ohranili angleške verzije izrazov, kajti za zdaj še ni slovenskih prevodov, ki bodo uporabljeni, če sploh bodo. Te dodatne povratne informacije bodo Facebooku pomagale pri ugotavljanju, ali je komentar oblika “lažne novice” ali pa gre zgolj za irelevanten komentar. Facebook sicer že ponuja možnost “Hide”, s katero skrijemo komentar, vendar je po navadi skrita za “drop-down” puščico in je ne moremo takoj izbrati. Kaj se bodo odločili pri “velikem F-ju”, ko bodo opravili testiranje, lahko le ugibamo, je pa dejstvo, da si ljudje želijo dodatne možnosti podajanja informacij.

Po podatkih Facebooka je to testiranje na kratki rok, ki ne vpliva na rangiranje strani, komentarjev ali objav. Testiranje je oblikovano tako, da ponudi povratno informacijo Facebooku in ne komentatorju. V testiranje je vključenih 5% Android uporabnikov v ZDA, ki imajo kot jezik uporabe nastavljen angleščino. Gumb “dislike” se v tej fazi pojavlja zgolj na javnih objavah Facebook strani in ne na objavah v skupinah ali pri posameznih uporabnikih. Za zdaj prav tako ni v načrtu širjenje testiranja, dokler rezultati tega ne bodo znani.

Ne gre zgolj za gumb “dislike”

Gumb “dislike” je že kar nekaj časa najbolj povpraševana zadeva na Facebooku, ki pa je Zuckerberg ni nikoli odobril. Leta 2015 je glavni izvršni direktor podjetja odgovoril na eno od Q&A vprašanj na tak način: “Nismo si želeli gumba “dislike”, ker si ne želimo, da se Facebook spremeni v forum, kjer ljudje glasujejo glede objav uporabnikov. To ne sovpada v kulturo in skupnost, kakršne si mi želimo. Ljudje ne iščejo možnosti kritiziranja objav ostalih uporabnikov, temveč je tisto, kar si recnično želijo to, da izražajo sočutje. Ni vsak moment, pravi moment kajne? Včasih se objavi na Facebook stvari, ki jih enostavno ni primerno všečkati“. Z možnostjo, da uporabniki dodatno obrazložijo svoje mnenje o komentarju, ta pridobi večjo veljavo, kajti danes se zdi, da so številni komentarji zelo “prazni”.

Facebook je ustvaril možnost Reactions, ki uporabnikom omogoča, da reagirajo na objavo ali komentar z različnimi čustvenimi emotikoni. Prav tako jih je vgradil v Messenger, kjer poleg tega lahko izrazimo strinjanje ali nestrinjanje s prstom navzgor/navzdol. Kljub temu, da se nekaterim morda zdi, da se te novosti ne uporabljajo, statistika kaže, da je odstotek uporabnikov, ki redno uporabljajo dotilčne lastnosti, dovolj velik, da Facebook ne razmišlja o opustitvi.

Gumb, ki ga lahko vidite na naslovni sliki, je najbližji približek temu, da bi Facebook resnično lahko dal uporabnikom gumb “dislike”. Kljub temu, da Facebook trdi, da v predstavljenem testiranju ne gre zgolj za gumb “dislike”, še vedno obstaja nevarnost, da bodo uporabniki uporabljali dotični gumb zgolj v “forumaške” namene.

Pred časom smo pisali o tem, da se je Zuckerberg odločil ponovno približati Facebook k svojih koreninam. Novost, ki bi lahko prišla z uvedbo testiranih orodij, bi lahko bila ena od potez, s katero si Facebook želi prioritizirati vsebino, ki ima pomen in interakcije, ki uporabnikom pomenijo več kot zgolj pasivno brskanje po omrežju. Facebook je že spremenil svoje algoritme in vpliv se je že pokazal, in sicer 700.000 uporabnikov manj v ZDA in Kanadi – sploh prvi padec uporabnikov v zgodovini.

Eden od načinov, kako bi Facebook lahko generiral bolj polnopomenske interakcije, brez izgube časa na družbenem omrežju je, da zagotovi, da se najbolj zanimivi komentarji pojavljajo na vrhu objav. Sicer že danes lahko spremljamo rangiranje komentarjev glede na relevantnost (glede na število všečkov in odgovorov), vendar bi dodatne povratne informacije lahko zagotovile, da milo rečeno neumni komentarji ne dosegajo najvišjih pozicij v objavah.


Prijavi napako v članku