Facebook
22.05.2020 07:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook Shops: Ko lahko vsak odpre svojo spletno trgovino

Facebook Shops: priložnost, da vsak odpre svojo spletno trgovino
Facebook Shops: priložnost, da vsak odpre svojo spletno trgovino

Facebook se je odločil za ogromen korak naprej na področju e-trgovine. Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka je v torek, 19. maja, na svojem profilu naznanil novo lastnost, Shops (slo. Trgovine). Gre za brezplačne spletne trgovine na Facebooku in Instagramu, ki so namenjene predvsem majhnim podjetnikom, obrtnikom ipd. Facebook se je povezal s “third-party” storitvami, med drugim so to Shopify, BigCommerce in Woo, s pomočjo katerih se želi spremeniti v eno glavnih nakupovalnih destinacij.

Glavni izvršni direktor Facebooka Zuckerberg je v video napovedi dejal, da je spletna trgovina ključna pri obnovitvi ekonomije v času pandemije. “Če ne moreš fizično odpreti trgovine ali restavracije, jo lahko še vedno odpreš preko spleta in ljudem dostavljaš izdelke“, je dejal. Dejstvo je, da se številna podjetja, restavracije in ostali ponudniki storitev, ki nikoli niso bili prisotni na spletu, ukvarjajo s tem, kako izkoristiti ta kanal. Pandemija je spremenila tudi obnašanje potrošnikov, kar pomeni, da morajo ponudniki, če seveda želijo preživeti, sprejeti novo realnost.

Spletna prodaja v času koronavirusa podira vse rekorde in tudi to je eden od razlogov, zakaj se je Facebook odločil za novo funkcionalnost. Glede na rezultate raziskave, ki jo je Facebook med majhnimi podjetniki izvedel pred kratkim, jih kar tretjina pravi, da so prenehali s poslovanjem, medtem ko jih dodatnih 11% trdi, da bi lahko propadli v naslednjih treh mesecih, če se bo stanje še slabšalo.

Spletna prodaja edina svetla točka krize

Facebook verjame, da bi s tem, ko bo več lokalnih ponudnikov na spletu, lahko pomagal pri ohranjanju delovnih mest in podjetij nasploh, prav tako pa vidi potencial za svojo rast. Kljub temu, da si trgovino lahko na Facebooku ali Instagramu naredi vsak uporabnik brezplačno, vidi Facebook poslovne priložnosti na področju oglaševanja, plačilnih tehnologij in ostalih storitev. Ponudniki bodo plačevali oglase za svoje spletne trgovine, poleg tega pa bo Facebook zaračunaval določeno provizijo ob nakupih.

Facebook Shops

Zuckerberg pravi, da bo nova lastnost Shops izboljšala klasično izkušnjo spletnega nakupovanja, in sicer tako, da bodo podatki uporabnikov/potrošnikov shranjeni na enem mestu. Z istimi podatki bodo potem uporabniki lahko nakupovali povsod na Facebooku in Instagramu. Trenutno uporablja Facebookove aplikacije več kot 160 milijonov majhnih podjetij.

Facebook Shops bodo postavljene v Facebookove poslovne strani in Instagram profile, prav tako pa se lahko pojavijo v zgodbah in promoviranih oglasih. Izdelki, ki bodo naprodaj, se bodo pojavili v trgovini, uporabniki pa si jih lahko shranijo ali dodajo v košarico. Določena podjetja bodo omogočila neposredno plačevanje preko Facebooka, nekateri pa bodo usmerjali kupce na svoje spletne strani, kjer lahko zaključijo transakcijo.

Lastniki Facebookovih spletnih trgovin Shops bodo za komunikacijo s strankami lahko uporabljali Messenger, Instagram in WhatsApp. V naslednjih fazah razvoja Facebook načrtuje dodatne lastnosti, in sicer brskanje po katalogu trgovin in nakupovanje neposredno v pogovornih oknih, prav tako pa nakupovanje iz “live stream” dogodkov, kjer bodo znamke in ustvarjalci lahko označevali izdelke, ki se bodo potem pojavili na dnu videov v živo. Da bo nakupovalna izkušnja resnično prvovrstna, Facebook razmišlja tudi o integraciji lojalnostnih programov.

Facebook se je na področje spletne trgovine resno vključil leta 2016, ko je predstavil Marketplace, lansko leto pa je tudi Instagram vključil “in-app” nakupe. Shops bodo postopoma na voljo po vseh državah sveta, na Instagram pa prihajajo enkrat poleti.


Prijavi napako v članku