Operacijski sistemi
19.03.2021 13:00

Deli z drugimi:

Share

Facebook in Instagram najbolj invazivni aplikaciji operacijskega sistema iOS

Nova analiza zasebnosti Applovega operacijskega sistema iOS 14 razkriva, da so nekatere izmed najboljših iPhone aplikacij hkrati tudi najbolj vsiljive, ko gre za rabo osebnih podatkov uporabnikov. Na prvih dveh mestih sta Facebook in Instagram.

Najnovejša analiza podjetja pCloud kaže, da sta Instagram in Facebook »najbolj invazivni aplikaciji«, kot govorimo o “third-party” podatkih na sistemu iOS.

Smo strokovnjaki za spletno zasebnost in zato nas je zanimalo, kaj se v povezavi z uporabo osebnih podatkov dogaja na področju mobilnih aplikacij. Zanimalo nas je, katere aplikacije v zameno za uporabo zahtevajo največ osebnih podatkov. Z uporabo novih Applovih »oznak zasebnosti« v trgovini App Store smo uspeli identificirati, katere aplikacije delijo največ osebnih podatkov s “third-party” strankami in katere največ podatkov uporabljajo za lastne namene. Naš končni cilj je bil prepoznati najbolj invazivne in vsiljive aplikacije sistema iOS“, pravijo pri pCloudu.

Raziskava pClouda kaže, da 52 % aplikacij zbira in deli podatke s »third-partyji«. V samem vrhu najbolj vsiljivih aplikacij sta se znašla Facebook in Instagram. Ta namreč s “third-party” akterji deli kar 79 % osebnih podatkov, medtem ko Facebook deli 57 % podatkov. Na tretjem mestu sta se skupaj znašla Uber Eats in LinkedIn, ki delita 50 % podatkov.

Iz pCloud poročila: “Vsakič, ko na YouTubu iščemo video, 42 % naših osebnih podatkov odleti drugam. Podatki, ki jih YouTube deli naprej, vplivajo na to, kakšne oglase bomo videli pred in med videi, prav tako pa YouTube prodaja podatke znamkam, ki nas bodo targetirale na drugih družbenih omrežjih.

YouTube pa še zdaleč ni najhujši, ko gre za prodajo osebnih podatkov. Ta nagrada gre Instagramu, ki deli kar 79 % osebnih podatkov. Med temi podatki je vsa zgodovina spletnih nakupov, osebni podatki in iskalna zgodovina. Če se še vedno sprašujete, zakaj je na vaši časovnici toliko promocijskih vsebin, imate zdaj odgovor. Če k vsemu temu dodamo podatek, da ima Instagram milijardo aktivnih uporabnikov na mesečni ravni, vidimo, o kakšni količini podatkov govorimo“.

To pa še ni vsi, pCloud je v raziskavi vzel pod drobnogled tudi aplikacije, ki uporabljajo aplikacije in podatke za trženje lastnih produktov in storitev: “Ugotovili smo, da 80 % aplikacij uporablja vaše podatke za trženje lastnih produktov znotraj aplikacije in tudi zunaj te. Tukaj govorimo o aplikacijah, ki servirajo lastne oglase na drugih platformah, prav tako pa »in-app« promocijah za lastne produkte in nenazadnje tudi o “third-party” strankah, ki plačujejo to storitev“.

Facebook in Instagram sta tudi v tej kategoriji daleč pred ostalimi aplikacijami, da uporabljata kar 86 % vseh zbranih osebnih podatkov za promocijo lastnih produktov. pCloud je v poročilu razkril tudi nekaj najbolj varnih aplikacij, kot so Signal, Skype, Zoom, Telegram in še bi lahko naštevali.

Celotno poročilo je dostopno tukaj: https://blog.pcloud.com/invasive-apps/.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem Apple

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več