Operacijski sistemi
08.05.2021 08:37

Deli z drugimi:

Share

Facebook in Instagram Applovim uporabnikom grozita z zaračunavanjem uporabe aplikacije

Facebook in Instagram nujno potrebujeta podate uporabnikov in jim celo grozita z zaračunavanjem uporabe aplikacij, če jima podatkov ne bodo dali. Z verzijo operacijskega sistema iOS 14.5 morajo aplikacije vsakega uporabnika prositi za dovoljenje, da jim lahko sledijo iz aplikacije v aplikacijo.

Facebook in Instagram uporabnikom grozita, da bodo za uporabo njihovih storitev morali plačevati. Vendar le, če uporabniki ne bodo dovolili, da jim družbeni omrežji sledita iz aplikacije v aplikacijo po namestitvi operacijskega sistema iOS 14.5.

Po izidu posodobitve iOS 14.5 morajo vse aplikacije svoje uporabnike prositi za dovoljenje, preden jim lahko sledijo med aplikacijami in spletnimi stranmi. Za podjetja, kot je Facebook, to seveda pomeni grožnjo za njihov prihodek od oglaševanja, zaradi česar se zdaj na vse kriplje trudijo, da bi jim ljudje dovolili, da jim sledijo.

Facebook je v uradni objavi na spletni strani zapisal:

“Da bi se ljudje lahko lažje odločili, poleg Applovega ekrana prikazujemo tudi našega. Prikazano bo več informacij o tem, kako uporabljamo personalizirane oglase, s čimer podpiramo majhna podjetja in omogočamo brezplačno uporabo aplikacij. Če sprejmete pogoje Facebooka in Instagrama, se oglasi, ki jih vidite na teh družbenih omrežjih, ne bodo spremenili. Če ne sprejmete pogojev, boste še vedno videli oglase, le da ti ne bodo enako relevantni za vas. S tem, ko se strinjate s pogoji, Facebook ne bo zbiral novih podatkov o vas. To samo pomeni, da lahko uporabnikom še naprej nudimo boljšo izkušnjo.”

Kot lahko vidimo v zgornjem čivku lahko uporabniki “pomagamo ohraniti brezplačni Facebook/Instagram” z dovoljevanjem oglasov. To bi lahko hkrati pomenilo tudi to, da če ne sprejmemo oglasov, lahko pričakujemo, da nam bosta Instagram in Facebook uporabo družbenih omrežij zaračunala. Trenutno sicer še ni najbolj jasno, kako bi bilo to izvedljivo, glede na to, da Facebookov poslovni model bazira na oglasih in prihodkih, ki nastajajo iz tega naslova.

Poleg tega velja omeniti še to, da pravila Apple App Store trgovine prepovedujejo aplikacijam zaračunavanje uporabe v zameno za sledenje. Tudi tukaj ni jasno, ali Facebook in Instagram to pravilo kršita, sta pa zagotovo blizu meji.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Sberbank banka d.d.

Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, Tel: 080 22 65
Izbira banke je pomembna odločitev. S Sberbank banko, ki vam zna prisluhniti in svetovati, bo dobro poskrbljeno za vas in vaše finance, izognili se boste marsikateri nevšečnosti, ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

MLACOM d.o.o.

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

DIGITOPIA, Matej Pinter s.p.

Trnovec 6, 3332 Rečica ob Savinji, Tel: 041 913 205
Ponudite svojim strankam najboljše tudi na mobilnih napravah Danes poleg dobre spletne strani marsikdo potrebuje tudi dobro mobilno aplikacijo - Digitopia je pravi naslov.Vedno ... Več