Operacijski sistemi
08.05.2021 08:37

Deli z drugimi:

Share

Facebook in Instagram Applovim uporabnikom grozita z zaračunavanjem uporabe aplikacije

Facebook in Instagram nujno potrebujeta podate uporabnikov in jim celo grozita z zaračunavanjem uporabe aplikacij, če jima podatkov ne bodo dali. Z verzijo operacijskega sistema iOS 14.5 morajo aplikacije vsakega uporabnika prositi za dovoljenje, da jim lahko sledijo iz aplikacije v aplikacijo.

Facebook in Instagram uporabnikom grozita, da bodo za uporabo njihovih storitev morali plačevati. Vendar le, če uporabniki ne bodo dovolili, da jim družbeni omrežji sledita iz aplikacije v aplikacijo po namestitvi operacijskega sistema iOS 14.5.

Po izidu posodobitve iOS 14.5 morajo vse aplikacije svoje uporabnike prositi za dovoljenje, preden jim lahko sledijo med aplikacijami in spletnimi stranmi. Za podjetja, kot je Facebook, to seveda pomeni grožnjo za njihov prihodek od oglaševanja, zaradi česar se zdaj na vse kriplje trudijo, da bi jim ljudje dovolili, da jim sledijo.

Facebook je v uradni objavi na spletni strani zapisal:

“Da bi se ljudje lahko lažje odločili, poleg Applovega ekrana prikazujemo tudi našega. Prikazano bo več informacij o tem, kako uporabljamo personalizirane oglase, s čimer podpiramo majhna podjetja in omogočamo brezplačno uporabo aplikacij. Če sprejmete pogoje Facebooka in Instagrama, se oglasi, ki jih vidite na teh družbenih omrežjih, ne bodo spremenili. Če ne sprejmete pogojev, boste še vedno videli oglase, le da ti ne bodo enako relevantni za vas. S tem, ko se strinjate s pogoji, Facebook ne bo zbiral novih podatkov o vas. To samo pomeni, da lahko uporabnikom še naprej nudimo boljšo izkušnjo.”

Kot lahko vidimo v zgornjem čivku lahko uporabniki “pomagamo ohraniti brezplačni Facebook/Instagram” z dovoljevanjem oglasov. To bi lahko hkrati pomenilo tudi to, da če ne sprejmemo oglasov, lahko pričakujemo, da nam bosta Instagram in Facebook uporabo družbenih omrežij zaračunala. Trenutno sicer še ni najbolj jasno, kako bi bilo to izvedljivo, glede na to, da Facebookov poslovni model bazira na oglasih in prihodkih, ki nastajajo iz tega naslova.

Poleg tega velja omeniti še to, da pravila Apple App Store trgovine prepovedujejo aplikacijam zaračunavanje uporabe v zameno za sledenje. Tudi tukaj ni jasno, ali Facebook in Instagram to pravilo kršita, sta pa zagotovo blizu meji.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več