Telefoni
29.05.2012 16:36
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Explay Crystal: Eleganten mobilnik s prozornim zaslonom

Mobilni telefon Explay Crystal združuje eleganco z napredno tehnologijo.
Mobilni telefon Explay Crystal združuje eleganco z napredno tehnologijo.

Mobilni telefoni s prozornimi zasloni iz filmov morda le niso več tako daleč od vsakdanje uporabe, kot bi si lahko mislili. Za to so poskrbeli inovativni inženirji ruskega podjetja Explay. Ti so namreč pripravili eleganten mobilni telefon Crystal, ki za prikazovanje slik uporablja prozoren zaslon OLED. Inovativni zaslon je grajen na prozorni osnovi. Ta omogoča potovanje svetlobe v vse smeri (70-odstotna prepustnost), kar pomeni, da je prikazana slika vidna obojestransko.

Eleganten mobilnik v notranjosti skriva dve reži za telefonske kartice SIM in eno režo, namenjeno pomnilniškim karticam microSD. Čeprav prozoren zaslon »zasede« skoraj polovico površine mobilnika, so inženirji podjetja Explay tik pod njim le našli prostor za vgradnjo digitalnega fotoaparata. Za povezovanje z zunanjimi napravami ima novinec na voljo hitro modrozobo povezavo Bluetooth 3.0. Dražja različica mobilnika Explay Crystal se lahko pobaha z intuitivnim grafičnim vmesnikom in zaslonom, ki prikazuje »žive« barve.

Tu velja omeniti, da mobilnik Explay Crystal ni prvi, ki je opremljen s prozornim zaslonom. Že leta 2009 je podjetje Sony Ericsson predstavilo mobilnik Xperia Pureness. Zanj je telefonski gigant zahteval kar 600 evrov. V lanskem letu se je opogumilo še podjetje Lenovo z mobilnikom S800. Zanje je bilo v prosti prodaji potrebno odšteti okoli preračunanih 400. Za mobilnik Crystal, ki je opremljen s precej kakovostnejšim zaslonom, pa bo podjetje Explay zahtevalo »zgolj« 175 evrov. Ta bo sprva naprodaj le na ruskem trgu. Upajmo, da ga bomo v bližnji prihodnosti ugledali tudi pri nas.


Prijavi napako v članku