Računalništvo, telefonija
04.06.2009 15:40

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija od Microsofta terja več brskalnikov

Evropska komisija je od Microsofta doslej iztržila že za dve milijardi dolarjev kazni!
Evropska komisija je od Microsofta doslej iztržila že za dve milijardi dolarjev kazni!

Evropska komisija

je že pred časom ponovno izrazila nezadovoljstvo z vedenjem Microsofta, saj ga je obtožila zlorabe monopolnega položaja na trgu in to zaradi tega, ker njegovi operacijski sistemi Windows vsebujejo le spletni brskalnik Internet Explorer. To naj bi številne računalničarje “odvračalo” od uporabe alternativnih spletnih brskalnikov, kot sta na primer Opera in Firefox.

Evropska komisija naj bi zato kmalu sprejela odločitev, da mora programski gigant v najkrajšem možnem času ob namestitvi Oken računalničarjem ponudi na izbiro več vrst spletnih brskalnikov. Komisarji po vsej verjetnosti od Microsofta ne bodo zahtevali prodajo Oken brez spletnega brskalnika IE, kot se je to zgodilo s predvajalnikom Windows Media Playerja, saj se je postopek izkazal za pravo polomijo.

Vodilni podjetja iz Redmonda so zahtevo Evropske komisije označili za absurdno, saj menijo, da komisarji od njih ne morejo in ne smejo zahtevati vključitve konkurenčnih izdelkov v njihove produkte. Poleg tega lahko uporabniki povsem brez omejitev po postavitvi sistema namestijo poljuben spletni brskalnik.

Evropska komisija pa se za to ne zmeni in Microsoftu še naprej grozi z astronomskimi denarnimi kaznimi in znižanjem cen vseh programskih produktov, ki jih podjetje iz Redmonda trži na evropskih tleh. Končna odločitev komisarjev naj bi bila znana najkasneje do poletja.


Prijavi napako v članku