Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Programska oprema
Triki in nasveti
19.01.2023 10:05

Deli z drugimi:

Share

Enostavno preverite, ali vam Apple AirTag sledi na vsakem koraku

Z nekaj triki lahko hitro preverite, če vam je kdo podtaknil sledilnik AirTag in če vam ta sledi na vsakem koraku.
Unsplash - Daniel Romero
Unsplash - Daniel Romero

Apple AirTag je iskalnik naprav, ki deluje na osnovi tehnologije Bluetooth in je bil prvič predstavljen javnosti aprila 2021. Lastnikom različnih predmetov omogoča sledenje z uporabo Applove storitve »Find My«.

Na žalost imajo AirTagi velik potencial za zlorabo ravno zaradi svoje majhnosti, saj jih lahko ljudje brez dovoljenja uporabnika lahko hitro vtaknejo v jakne, prtljago ali celo avtomobile, da bi jih izsledili za zlonamerne namene.

Čeprav je Apple uvedel zapleten sistem proti zasledovanju, da prepreči tovrstne primere zlorab, prikrito sledenje z napravami AirTag še vedno ostaja velik problem.

Funkcije za ugotavljanje, ali vam AirTag sledi, so v glavnem odvisne od prepoznavanja vzorcev zlorabe, kot je prisotnost oznake AirTag v bližini, ki pripada drugemu računu Apple in prikazovanje opozoril na iPhonu.

Podjetje sicer nenehno posodablja ta sistem s še strožjimi pravili in raznimi “dodatki”, a kot so hekerji že večkrat dokazali, obstaja veliko načinov, kako se izogniti odkrivanju in kako lahko je zmotiti rutino opozarjanja na telefonih.

V primeru uporabnikov Androida je težava še večja, ker jih je Apple pustil brez uradnega načina za iskanje AirTagov do decembra 2021, ko je v Trgovini Play izdal aplikacijo Tracker Detect. Do danes je aplikacijo namestilo že več kot milijon uporabnikov.

Aplikacija Tracker Detect pa je v primerjavi s svojim primerkom za iOS praktično neuporabna, saj žrtev obvesti le, da ji sledijo, ko uporabnik zažene ročno skeniranje. Vendar tudi takrat pogosto zgreši bližnje naprave AirTag brez očitnega razloga.

Vendar pa obstaja boljša rešitev

Univerzitetni raziskovalci so se odločili, da bodo nekaj naredili glede težav z zasebnostjo naprav Apple AirTag v svetu konkurenčnih naprav Android. Tako so uporabili obratno inženirstvo za razumevanje zaznavanja sledenja iOS.

Iz vsega tega so zasnovali aplikacijo AirGuard, ki popolnoma samodejno in pasivno (v ozadju) išče prisotne naprave AirTag in tako preprečuje sledenje uporabniku (žrtvi).

Aplikacija je bila izdana avgusta 2021 in od takrat jo uporablja več sto tisoč ljudi po vsem svetu. Zazna lahko vse naprave Find My, vključno s tistimi, ki jih je nekdo sam izdelal, kot so na primer klonirane ali spremenjene verzije naprav AirTag.

Raziskovalci so zdaj objavili rezultate svojih testov v resničnem svetu, povzetih iz njihovih eksperimentov in pridobljenih iz podatkov skupnosti, ki uporabljajo aplikacijo.

Če povzamemo, je bilo ugotovljeno, da je njihov pristop boljši od sistema iOS, kaj šele Applove lastne aplikacije za preprečevanje sledenja za Android.

“Raziskava je pokazala, da je AirGuard našel več dejanskih sledilcev v različnih scenarijih v primerjavi z Applovo aplikacijo sledenja,” so pojasnili raziskovalci v dokumentu, objavljenem ta teden.

Zadeva ne išče samo AirTagov, ampak deluje tudi z drugimi napravami, kot je Chipolo in samoizdelanimi s pomočjo OpenHaystacka.

Poleg hitrejšega zagotavljanja opozoril o sledenju lahko AirGuard zazna tudi sledilnike, nameščene na avtomobilih, kar je za druge rešitve najtežja ovira in je tako najboljša možnost postavitve sledilnika za zlonamerne akterje.

Edina slabost AirGuarda v primerjavi z iOS-om so omejene možnosti skeniranja, ki jih omogoča operacijski sistem Android.

“Za primerjavo je iOS zaznal AirTag na 35 lokacijah v 1 uri in 45 minutah v t. i. žepnem scenariju, AirGuard pa jo je zaznal na sedmih lokacijah,” so še pojasnili raziskovalci.

Aplikacija AirGuard je odprtokodna programska oprema, ki je brezplačno na voljo v trgovini Google Play, zato je njena koda odprta za pregled. Možnosti, da bi bila aplikacija prepletena z zlonamerno programsko opremo, so posledično majhne.

Vendar morate upoštevati, da te aplikacije zahtevajo nekatera tvegana dovoljenja za delovanje na vašem pametnem telefonu, ki so sestavni del zagotavljanja obljubljene storitve.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple AirTag


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več