Računalništvo, telefonija
16.08.2012 05:38

Deli z drugimi:

Share

Ekvador Assangeu podelil azil

Ekvadorski predsednik Rafael Correa po vsej verjetnosti verjame, da je Julian Assange le žrtev umazane politike ZDA.
Ekvadorski predsednik Rafael Correa po vsej verjetnosti verjame, da je Julian Assange le žrtev umazane politike ZDA.

Julian Assange je postal prvi sovražnik ZDA v trenutku, ko je spletna stran WikiLeaks javno objavila sporne dokumente ameriških ambasad širom sveta. Ker ga ameriška vlada ni uspela obtožiti veleizdaje, so ga konec leta 2010 britanski policisti aretirali na podlagi švedskega mednarodnega zapornega naloga. Ta ga bremeni posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk avgusta 2010. Ker je bil Julian Assange prepričan, da na švedskem ne bo deležen pravičnega sojenja, je konec lanskega leta na londonsko Višje sodišče vložil pritožbo proti odredbi za njegovo izročitev Švedski.

Čeprav je maja letos ustanovitelj strani Wikileaks izgubil boj z angleškim sodiščem, ni vrgel puške v koruzo. Že slab mesec kasneje je Assangea namreč ekvadorsko zunanje ministrstvo uradno zaprosil za politični azil. In glej ga zlomka, uspelo mu je. Ekvadorski predsednik Rafael Correa se je namreč odločil, da prvemu možu spletnega portala Wikileaks podeli azil.

Trenutno še ni povsem jasno, zakaj je Ekvador Assangeu podel azil. Razlog za to se morda skriva v jezi, ki jo ekvadorski predsednik goji do ZDA. Ekvadorce je v lanskem letu namreč močno razjezila tajna depeša State Departmenta, v kateri je veleposlanica ZDA menila, da predsednik Rafael Correa dopušča korupcijo v vrhu policije. Zaradi tega je Ekvador aprila lani veleposlanico ZDA Heather Hodges razglasil za nezaželeno osebo in jo zaprosila, naj čim prej odide domov.

Trenutno še ni povsem znano, kako bo Assange zapustil ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in odletel v Ekvador. Assangea lahko namreč aretirajo takoj, ko stopi iz veleposlaništva, saj je kršil pogoje varščine. Se potemtakem obeta nov politični spor na mednarodni ravni?


Prijavi napako v članku