Procesorji
31.01.2014 06:02
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi procesorji AMD s sredicami ARM!

Novi procesorji AMD Opteron A1100 za preračunavanje podatkov uporabljajo do osem 64-bitnih zmogljivih sredic ARM Cortex-A57 frekvence vsaj dveh gigahercev. Novinci v primerjavi s predhodniki ponujajo do štirikrat večjo zmogljivost, a so pri tem občutno varčnejši z dragoceno električno energijo.
Procesorji AMD Opteron s sredicami ARM so polno združljivi s 64-bitno tehnologijo in so energetsko izjemno učinkoviti.
Procesorji AMD Opteron s sredicami ARM so polno združljivi s 64-bitno tehnologijo in so energetsko izjemno učinkoviti.

Podjetje AMD je predstavilo svoje prve procesorje, ki za preračunavanje podatkov koristijo kar procesorske sredice podjetja ARM. Gre za procesorje družine Opteron A1100 z razvojno oznako Seattle, sredice pa so izdelane s pomočjo 28-nanometrske tehnologije. Novi procesorji za preračunavanje podatkov uporabljajo štiri ali osem 64-bitnih zmogljivih sredic ARM Cortex-A57 frekvence vsaj dveh gigahercev.

Strežniški procesorji AMD družine Opteron A1100 imajo za shranjevanje podatkov na voljo do štiri megabajte predpomnilnika L2 in do osem megabajtov predpomnilnika L3 ter podpirajo sistemske pomnilnike DDR3 in DDR4 do kapacitete 128 gigabajtov. Za varnost skrbi napredna tehnologija AMD TrustZone, med naprednimi možnostmi pa najdemo podporo za bogato paleto orodij in aplikacij, kot so UEFI Secure Boot za okolje Fedora Linux ter Apache, MySQL, PHP in Java.

Procesorji AMD družine Opteron A1100 v primerjavi s predhodniki ponujajo do štirikrat večjo zmogljivost, a so pri tem občutno varčnejši z dragoceno električno energijo. Zato ne preseneča napoved podjetja AMD, da bo že leta 2019 četrtina njihovih procesorjev za strežnike temeljila na procesorskih sredicah ARM.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku