Računalništvo, telefonija
14.12.2012 05:58

Deli z drugimi:

Share

Ekološka baterija iz korenin

Nadobudni raziskovalci iz dveh priznanih ameriških univerz in ameriškega vojaškega raziskovalnega laboratorija so pripravili prvo ekološko litij-ionsko baterijo. Ta energijo »črpa« neposredno iz rdeče obarvanega izvlečka korenin rastline, imenovane brošč (trajnica z veliko korenino).
Prve ekološke baterije naj bi bile naprodaj šele čez nekaj let.
Prve ekološke baterije naj bi bile naprodaj šele čez nekaj let.

Baterije so eden večjih onesnaževalcev našega planeta, zato se raziskovalci že več let ukvarjajo z razvojem rešitev, kot so ekološki polnilci, iskanjem materialov, odpornejših na temperaturna nihanja, razvojem zmogljivejših hranilnikov električne energije in še mnogo več. Nadobudni raziskovalci iz ameriških univerz City College of New York in Rice University ter ameriškega vojaškega raziskovalnega laboratorija US Army Research Laboratory pa so se odločili, da bodo rešitev poiskali v pripravi prve ekološke baterije, ki bo za proizvodnjo električne energije uporabljala zgolj naravne in ekološke vire, kot je na primer kobalt.

Trud in zavzetost raziskovalcev sta bili na koncu poplačani, saj jim je kot prvim uspelo izdelati litij-ionsko baterijo, ki energijo »črpa« neposredno iz rdeče obarvanega izvlečka korenin rastline, imenovane brošč (trajnica z veliko korenino). Ta je dejansko ena redkih rastlin na svetu, ki jo je mogoče uporabljati tudi za namene proizvodnje in prenosa električne energije. Raziskovalci so prepričani, da bo potrebnih še kar nekaj let trdega dela, preden bodo lahko njihove ekološke baterije ugledale luč sveta. Mi seveda držimo pesti, da jim bo namera uspela, saj se bo onesnaževanje okolja znatno zmanjšalo, posledično pa se bo izboljšala kakovost življenja.


Prijavi napako v članku