Računalništvo, telefonija
15.02.2017 12:00

Deli z drugimi:

Share

E-marketinški trendi v 2017

Vsebinski marketing prioriteta v 2017
Vsebinski marketing prioriteta v 2017

Trije e-marketinški trendi na katere morate biti pozorni v 2017


Svet digitalnega marketinga cveti kot še nikoli do sedaj. Približno polovica uporabnikov interneta je do danes že opravila spletni nakup, število internetnih kupcev pa iz sekunde v sekundo raste in naj bi se, glede na najnovejše napovedi, do leta 2021 več kot podvojilo.

Ker pa nas do leta 2021 loči še kar nekaj časa in posledično kar nekaj sprememb, nam je na vprašanja o trendih, ki jih lahko pričakujemo že v letošnjem letu, odgovarjal g. Uroš Okorn iz podjetja Dominatus d.o.o. Zaupal nam je, da so nedolgo nazaj naleteli na raziskavo, ki so jo opravili pri Smart Insights. Glede na podatke, ki so jih pridobili od več kot 1500 ljudi, so najpomembnejši trendi, ki nas čakajo v 2017:

 • Vsebinski marketing (content marketing),
 • Veliki podatki (big data),
 • Marketinška avtomatizacija (marketing automation).


1. Vsebinski marketing

V prej omenjeni raziskavi je kar 22 % sodelujočih on-line tržnikov izrazilo, da je vsebinski marketing glavna prioriteta leta 2017. Zakaj ravno vsebinski marketing? Vsebinski marketing oz. vsebine so informacije, ki so za kupce oz. obiskovalce relevantne, koristne, zanimive in navdušujoče. Glede na vaš posel, lahko tovrstne vsebine pripravite v obliki slik, videov ali besedil.

Zaradi njegove učinkovitosti pa kar 7 od 10 največjih spletnih e-trgovin uporablja vsebinski marketing kot ključni del njihove poslovne strategije. Se sprašujete zakaj? Zato, ker ima velik vpliv na nakupno odločitev kupcev. Glede na poročilo, ki so ga pripravili pri Lenatiju, naj bi tako v B2B segmentu imel vsebinski marketing zmeren do velik učinek na nakupno odločitev, saj naj bi kar 84 % izvršnih direktorjev preverjalo različne vsebine (npr. na družbenih medijih), preden se odločijo za nakup.


Glavne koristi vsebinskega marketinga so:

 1. Višja uvrstitev med iskalnimi rezultati => večja obiskanost strani => boljša prodaja;
 2. Marsikateri obiskovalec, ki prvič obišče vašo spletno stran, še ni pripravljen na nakup. Če mu ponudite zanimive vsebine (npr. obiskovalca ste prepričali, da vam zaupa svoj e-mail), ga lahko z njimi informirate dovolj dolgo, da zgradite zaupanje in mu posledično tudi prodate;
 3. Zaradi zagotavljanja kakovostnih in uporabnih informacij povečujete zvestobo obstoječih strank, s čimer posredno povečujete prodajo, saj bodo takšne stranke hitreje ponovno kupile od vas.


2. Veliki podatki

Kar 17 % sodelujočih v raziskavi smatra velike podatke kot podatke, s katerimi lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo in boljšo konverzijo; kot drugo najbolj pomembno stvar za leto 2017.

Večina spletnih tržnikov v takšni ali drugačni obliki v danem trenutku velike podatke že uporablja, do katerih lahko dostopamo npr. preko Google Trends ali s spremljanjem družbenih medijev. Kako lahko to izgleda v praksi? Recimo, da vas zanima dopust na Zanzibarju, zato preko enega izmed brskalnikov opravite spletno poizvedbo in iščete vam zanimive ponudbe. Ko se naslednjič prijavite v Facebook, se vam prične na vaši časovnici prikazovati oglas o potovanju na Zanzibar. To pa ni nič drugega kot Facebookova uporaba velikih podatkov za bolj relevantno ciljano oglaševanje.


S pravilno uporabo velikih podatkov lahko:

 • ponovno ciljate potencialne stranke, ki so zapustile nakupno košarico in jih spremenite v stranke,
 • spremljate obnašanje vaših strank,
 • optimizirate strani in vsebine ter izboljšate učinkovitost in dobičkonosnost vaših kampanj,
 • učinkovito ciljano oglašujete.

3. Marketinška avtomatizacija

Zaradi svoje učinkovitosti se je marketinška avtomatizacija znašla na tretjem mestu najpomembnejših trendov leta 2017. Z njeno implementacijo lahko drastično zmanjšate čas, ki ga potrebujete za izvajanje rutinskih marketinških opravil. Poleg tega pa boste tudi učinkovito povečali število pridobljenih leadov.


Kaj so njene glavne koristi za spletni marketing?

 1. Z marketinško avtomatizacijo lahko precej enostavno in zelo učinkovito pridobite pozornost strank, ki so zapustile nakupno košarico. Uporabite lahko vse od avtomatiziranih e-mailov, v katerih jim ponudite npr. XY % popust ali brezplačno dostavo Facebook oglasov ali AdWords oglasov, kjer lahko storite podobno kot pri e-mailih.
 2. Prav tako lahko avtomatizirate transakcijske e-maile vaše spletne trgovine. Namesto da izgubljate čas z ročnim pošiljanjem transakcijskih oz. potrditvenih e-mailov, lahko to za vas stori avtomatika, ki bo delo opravila bistveno hitreje kot vi, kar bo imelo za posledico boljšo uporabniško izkušnjo.
 3. Avtomatizacijo lahko uporabite tudi pri posebnih akcijah ali promociji ekskluzivnih popustov na vaši strani.

Če se do danes še niste posvetili vsebinskemu marketingu, uporabi velikih podatkov ali marketinški avtomatizaciji, je 2017 morda skrajni čas, da pričnete. Saj veste, trendom sledi tudi vaša konkurenca, ki bo, če tega ne boste storili vi, dane priložnosti maksimalno izkoristila.

Viri:

 • http://www.smartinsights.com/managing-digital-marketing/marketing-innovation/marketing-trends-2016/
 • http://www.lenati.com/blog/2015/09/the-death-of-the-sales-funnel-infographic/?utm_content=buffer01f6b&utm_medium=social&utm_source=Webbiquity.com

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku