Digitalizacija
19.09.2014 18:35
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

“Dosledno merjenje ni opcija, temveč nuja.”

Rok Hrastnik in Matej Špehar o digitalnem marketingu.
"Dosledno merjenje ni opcija, temveč nuja."
"Dosledno merjenje ni opcija, temveč nuja."

Katere so glavne prednosti učinkovitega komuniciranja na družbenih omrežjih?
Hitrost, viralnost, velika odzivnost, cenovna ugodnost. Vsaj v teoriji, za uspešno prakso pa je potrebno imeti znanje, vsebine in dobro razvejano mrežo. Ter seveda dober produkt/storitev. Če slednjega ni, potem vam nobeno omrežje ne bo kaj dosti pomagalo. No, pa nekaj budgeta tudi zelo prav pride.

Kaj je potrebno za uspešno zaključene kampanije na družbenih omrežjih?
Predvsem poznavanje ciljne publike, določitev ciljev kampanje, določitev realnih časovnih okvirjev in dobra strategija. Predvsem ne brezglavo skakanje na omrežje in kreiranje banalnih nagradnih iger, ki pritegnejo samo še lovce na nagrade.

Meniš, da bo čez 5 let facebook še vedno omrežje z največ aktivnimi uporabniki?
To je vprašanje za milijon €. Zaenkrat na obzorju ni konkurenčnega omrežja, ki bi imel takšno število aktivnih uporabnikov in bil zanimiv za široke množice. A 5 let je zelo dolga doba, sploh v tem hitrem tempu. Zgodovina nas uči, da se lahko situacija obrne v nekaj mesecih.

Matej Špehar je po 15 letih dela v tradicionalnih medijih (tisk, tv, radio) le te zapustil in se posvetil izključno družabnim omrežjem. Ustanovil je svojo digitalno agencijo To-Do za svetovanje in komunikacijo blagovnih znamk, podjetij in javnih osebnosti na največjem mediju na svetu – na Facebooku.

Kako ocenjuješ odnos slovenskega vrhnjega menedžmenta do digitalnega poslovanja? Kakšne so bile spremembe v preteklih letih? Trendi?
“Odnos vrhnjega managementa je pri nas mačehovski, milo rečeno. Kot da je internet tista postranska zadeva, ki jo moramo imeti, ker to pač pravijo vsi, in ne, ker je eden temeljnih gonilnikov posla. In to se spreminja le s polžjo hitrostjo. Vrhnji management žal pretežno še vedno živi v devetdesetih, kar je eden ključnih vzrokov, da resnih korporacijskih internetnih zgodb uspeha pri nas skorajda ni.”

Zakaj bi priporočal dosledno merjenje ključnih indikatorjev uspešnosti (KPI)?
“Dosledno merjenje kpi-jev ni opcija, temveč nuja in praktično edini način, da stalno preverjamo kje smo, ugotavljamo kaj moramo optimizirati, pravocasno odkrivamo nevarnosti in zlasti da sredstva in energijo usmerjamo tja, kjer ustvarjamo največji ROI.”

Kateri KPI ti je osebno “najljubši”?
Najljubših KPI-jev nimam: so 100% odvisni od poslovnega modela in v veliki meri tudi od trenutne faze razvoja našega posla. Je pa definicija v bistvu enostavna: tisti indikatorji, ki ključno vplivajo na doseganje naših poslovnih ciljev.

Rok Hrastnik je prepoznan kot eden vodilnih strokovnjakov za neposredno trženje na internetu, v svoji karieri pa se že od začetka osredotoča na neposredno ustvarjanje prodajnih rezultatov s pomočjo prodajne moči interneta.


—–

NETFORK Akademija vsako leto zagotovi udeležencem potrebna in aktualna znanja, ki jih potrebujete za vodenje spletnih projektov na najvišjem nivoju.

Udeležbo na NETFORK Akademiji priporočamo:

  • Urednikom spletnih strani,
  • članom spletnih uredništev,
  • zaposlenim v PR in marketinških oddelkih,
  • direktorjem manjših podjetij,
  • zaposlenim v spletnih in marketinških agencijah in
  • tistim, ki se lotevajo svojih spletnih projektov ter
  • tistim, ki želijo navezati stike z najuspešnejšimi slovenskim strokovnjaki za spletno poslovanje.

Vsako leto namreč programski svet NETFORK Akademije sestavi tak program in k sodelovanju povabi tiste predavatelje, ki udeležencem zagotovi osvajanje znanj in veščin, ki so potrebne za uspešno menedžiranje spletnega poslovanja in spletnih projektov na najvišjem nivoju.

Vabimo vas, da se seznanite s programom in 30. predavatelji NETFORK Akademije 2014.

Tudi v letošnjo generacijo bomo sprejeli maksimalno 25 udeležencev, zato zainteresiranim svetujemo, da s prijavami pohitite ali nas kontaktirate za pojasnila.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem E-LABORAT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri E-LABORAT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-LABORAT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Koncern Ena upravlja spletno trgovino in-put.com, kjer najdete pester izbor računalniške in digitalne foto opreme. Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več