Računalništvo, telefonija
23.06.2019 10:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Do hitrejšega brezžičnega omrežja s pomočjo svetilk

Pametne žarnice Philips Hue bodo kmalu bogatejše za brezžično tehnologijo Li-Fi.
Pametne žarnice Philips Hue bodo kmalu bogatejše za brezžično tehnologijo Li-Fi.

Tokrat imamo dobro novico za vse, ki uporabljate brezžično povezavo Wi-Fi za dostop do svetovnega spleta ali do podatkov na omrežju. Pri podjetju Philips so namreč izpopolnili brezžično tehnologijo prihodnosti Li-Fi (Light Fidelity) do te mere, da jo bodo ponudili kmalu v prodajo, in sicer v navezi z njihovimi pametnimi svetilkami Philips Hue. To dejansko pomeni, da nam bo dostop do svetovnega spleta po stanovanju zagotovljen preko svetlobnih valov, ki je v primerjavi s klasičnimi brezžičnimi omrežji precej bolj zanesljiva in varna, hkrati pa zagotavlja dovolj hiter prenos podatkov.

Pametne svetilke družine Hue podjetja Philips naj bi zagotavljale prenos podatkov s hitrostjo do 150 megabitov na sekundo, kar naj bi bilo dovolj za večino uporabnikov mobilnih naprav. Za uporabo omrežja Li-Fi bo sicer treba namestiti posebnem ključek USB, kar pomeni, da novost ne bomo mogli uporabljati v navezi z mobilnimi napravami brez klasičnega vmesnika USB. Kljub temu pri podjetju Philips računajo na to, da bo podpora za omrežja Li-Fi kmalu vgrajena neposredno v naprave.

Podjetje Philips bo pametne svetilke Hue s podporo brezžičnemu omrežju Li-Fi ponudilo v prodajo še pred pričetkom jeseni. Ali se bo ta tehnologija »prijela« med uporabniki pa bo odvisno predvsem od zanesljivosti, hitrosti delovanja in maloprodajne cene tovrstnih svetilk.


Prijavi napako v članku