Računalništvo, telefonija
02.09.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

Dnevne fotografije so lahko še boljše z uporabo nočnega načina

Priznani krajinski fotograf Jaka Ivančič je eden izmer izbranih slovenskih in hrvaških avtorjev, katerih dela krasijo fotografsko razstavo »Trenutek«, ki bo med 28. avgustom in 10. septembrom na ogled v ljubljanskem Cityparku.
Dnevne fotografije so lahko še boljše z uporabo nočnega načina
Dnevne fotografije so lahko še boljše z uporabo nočnega načina

Jaka Ivančič ima veliko izkušenj v fotografiranju s pametnimi telefoni Huawei. Lani poleti je namreč po več kot osmih letih uporabe Applovih naprav postal več kot zadovoljen uporabnik novega P30 Pro. Kljub začetni zadržanosti se je strah v nekaj dnevih razblinil, ko je ugotovil, kaj vse mu nova igračka nudi na področju mobilne fotografije. Tudi zato je komaj čakal na letošnji model P40 Pro, kajti niti malo ni bil v dvomih, da ga Huawei tudi letos ne bi pozitivno presenetil.


Navdušen nad tehniko

P40 Pro se lahko pohvali z osrednjim 50-milijonskim tipalom, ki je tudi sam po sebi večji, plemeniti pa ga tudi osrednja leča f/1.8, v primerjavi s f/1.6 na predhodniku. Tipalu za nekoliko ožjo širokokotno lečo so kar podvojili število slikovnih pik iz 20 na 40 milijonov in mu dodali boljše zajemanje svetlobe s f/1.8 lečo (f/2.2 na P30 Pro). Število slikovnih točk pa so povečali tudi na kameri z optično povečavo na 12 milijonov svetlobnih pik.

Ne bojte se uporabiti profesionalnega načina

Prednost pametnega telefona vidi v priročnosti, saj ga ima vedno pri sebi. Največkrat ga uporabi za hitro objavljanje na Instagramu ali Facebooku, vse pogosteje pa tudi za lovljenje zanimivih trenutkov, ko pri sebi nima zrcalno refleksnega fotoaparata. Ugotovil je namreč, da ga ima pri sebi le takrat, ko se nameni fotografirati. Rad pa tudi preizkuša nove možnosti. Pozornost je najprej posvetil ročnemu načinu fotografiranja (Pro način), ko pametni telefon P40 Pro fotografijo shrani v golem formatu (RAW) v polni 50-milijonski ločljivosti. Način je po njegovem mnenju odločen, ko želite fotografije naložiti na računalnik in jih dodatno obdelati.

Nočni način doda nove razsežnosti

Med načini, ki so ga očarali, je nočni način, ki je s P40 Pro dobil nove razsežnosti. V slabih svetlobnih pogojih, ponoči in v mraku, s posebno programsko tehniko zajemanja več fotografij hkrati, sestavi fotografijo z veliko podrobnostmi v temnih delih, hkrati pa zelo harmonično uravna močno osvetljene. To pa počne celo bolje od predhodnika P30 Pro. Način se odlično obnese zvečer med fotografiranjem v urbanem okolju, uporabna pa ni le ponoči, temveč jo lahko uporabite tudi v dnevnih pogojih, ko je dinamika svetlobe zelo zapletena.

Navdušil pa ga je tudi dodelan sistem glavne kamere, ki iz podatkov 50-milijonskega tipala sestavi 12-milijonsko fotografijo. Rezultat je res osupljiv za kamero na pametnem telefonu, saj je vidno povečan dinamični razpon svetlobe, fotografije so dosti bolj kakovostne, ostre, manj zrnate in barvno skladne. Zato zaključuje: »lahko z gotovostjo trdim, je Huaweieva ekipa ponovno ustvarila pravo mobilno foto-zverino«.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku