Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
03.05.2023 07:07
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ocenite svoje digitalne kompetence in znanja

Od začetka tehnološke revolucije in z izumom računalnika, interneta in elektronske komunikacije so digitalne kompetence postale zahtevan standard v poslovnem okolju.
Foto: Pexels
Foto: Pexels

V zadnjem desetletju in še posebej v zadnjih nekaj letih so se panoge lotile digitalizacije procesov. Umetna inteligenca, robotika, avtomatizacija, strojno učenje in podobne tehnologije so na novo definirala delovne tokove. Delodajalci zato zahtevajo posebne digitalne kompetence in znanja, s katerimi podjetje lahko izstopa na delovnem trgu.

Kaj so digitalne kompetence in znanja?

Digitalne kompetence in znanja so na splošno opredeljene kot spretnosti, potrebne za »uporabo digitalnih naprav, komunikacijskih aplikacij in omrežij za dostop do informacij in upravljanje z njimi«.

Osnovne digitalne kompetence vključujejo uporaba programa Word, odgovarjanje na e-poštna sporočila in uspešno brskanje po medmrežju. Bolj napredne kompetence, ki jih potrebujejo iskalci zaposlitev, so programiranje, razvoj, podatkovna analitika, digitalni marketing in podobno.

Zakaj so digitalne veščine tako pomembne?

Digitalne veščine še nikoli niso bile bolj kritične za podjetja in delovno silo, kar dokazuje vsesplošen prehod na digitalne interakcije, kot so delo na daljavo, spletno trgovanje in virtualno sodelovanje.

Če želite ostati relevantni na trgu dela, si velja zapomniti, da z več usvojenimi digitalnimi znanji lahko izstopati med množico digitalnih strokovnjakov. Tudi če mislite, da ste varno zasidrani znotraj vašega podjetja, vas lahko samozadovoljnost zelo hitro ujame nepripravljene. Sledite trendom, usvajajte nova znanja in dokažite svojo vsestranskost in sposobnost hitrega učenja.

Digitalne kompetence in znanja vam povečajo možnosti, da boste v zelo konkurenčnem trgu našli dobro plačano delovno mesto. Podjetja neprestano iščejo nove talente. Postanite strokovnjak na svojem področju in poskrbeli boste, da bodo vaša znanja vedno visoko zaželena.

Digitalne veščine vam bodo pomagale tudi izven poslovnega življenja. Tudi na domačem naslonjaču boste potrebovali digitalno znanje, če boste želeli izkoristiti prednosti digitalne družbe. Brskanje po spletu, nakupovanje, spremljanje dogodkov v Sloveniji in drugod po svetu, tudi igranje iger, vse to zahteva določeno digitalno znanje. Nobeno usvojeno znanje ne bo zaman.

digitalne kompetence in znanja DIH Slovenije
Ali ste zadovoljni s svojimi digitalnimi veščinami?

Kako lahko ocenite svoje digitalne kompetence in znanja?

Digitalno inovacijsko stičišče (DIH) Slovenije je izvedlo analizo potreb slovenskih malih in srednje velikih podjetij (MSP) po digitalnih veščinah in kompetencah. Na podlagi zbranih podatkih so sestavili katalog zaželenih digitalnih kompetenc in brezplačno orodje za samoocenjevanje digitalnih veščin.

Orodje, ki je brezplačno za podjetja, pomaga pri oceni stanja kompetenc za 7 gonilnih vlog za digitalno transformacijo podjetja: projektni vodja, vodja proizvodnje, vodja prodaje, vodja HR, CMO, CDO in CEO.

Kako deluje orodje?

  • Posameznik ali podjetje izbere poslovno vlogo in z orodjem opravi samooceno kompetenc za izbrano vlogo.
  • Orodje ustvari poglobljen učni načrt za naslednjih 5 let. Načrt je prilagojen vašim rezultatom in optimiziran za hitro učenje potrebnih kompetenc.
  • Načrt usposabljanja, ki vključuje oceno, časovni razpored in opise kompetenc, lahko izvozite v PDF obliki za lažji pregled in sledenje.

Svoje digitalne kompetence in znanja lahko ocenite na www.dihslovenia.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija digitalna preobrazba

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več