Računalništvo, telefonija
23.03.2012 08:41

Deli z drugimi:

Share

Digitalni fotoaparat za fotografiranje okrog vogalov

Fotoaparat za izdelavo fotografije uporablja femtosekundni laser in visokoločljivo slikovno tipalo.
Fotoaparat za izdelavo fotografije uporablja femtosekundni laser in visokoločljivo slikovno tipalo.

Inženirji tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT) so pripravili poseben digitalni fotoaparat, ki lahko fotografira ljudi in predmete, skrite za zidovi oziroma vogali. Novost deluje na osnovi odbite svetlobe. Tu gre za to, da digitalni fotoaparat fotografira skriti predmet s pomočjo femtosekundnega laserja in posebnega slikovnega tipala z izjemno ločljivostjo. Z uporabo novosti se dejansko fotografira odsev predmeta.

Inovativni digitalni fotoaparat inženirjev tehnološkega inštituta MIT pred »izdelavo« fotografije najprej »razpošlje« 60 kratko trajajočih laserskih žarkov v različne točke zidu oziroma vogala. Razpršeno svetlobo zbira namensko tipalo. Kompleksen algoritem na podlagi zamika v času odbitih fotonov izriše sliko skritega predmeta. Z inovativnim fotoaparatom je mogoče zajeti tridimenzionalne fotografije predmetov, ki so zgolj dva milimetra manjši.

Digitalni fotoaparat za fotografiranje okrog vogalov trenutno za izdelavo fotografije potrebuje več minut. Inženirjev tehnološkega inštituta MIT so prepričani, da jim bo kmalu uspelo pripraviti aparat, ki bo za zajem enake fotografije potreboval manj kot deset sekund. To bo precej povečalo uporabnost novosti, in sicer tako za industrijske kot vojaške namene. Delovanje inovativnega fotoaparata si lahko ogledate na naslovu http://goo.gl/3wP7o.


Prijavi napako v članku