Industrija
21.04.2021 10:19
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalizacija: “Biti ali ne biti”

Že več kot 20 let industrijo spremljam skozi oči svetovalca na področju proizvodnje, logistike, celotnih postavitev IT sistemov in SAP rešitev. Prav tako pa spremembam v panogi sledim kot direktor svetovalnega podjetja PROCESSI.

Avtor: Dušan Andrejič

Že sam naslov podaja misel znanega dramatika Williama Shakespeara. Ta se glasi:  “Biti ali ne biti, to je sedaj vprašanje.” Misel se lahko nanaša tudi na samo digitalizacijo, vse procese, spremembe, informacije in marketing.

Zakaj? Misel nam namreč pove, da o digitalizaciji lahko govorimo kot o neustavljivem procesu sprememb in napredka – enako je veljalo tudi za vse prehodne industrijske revolucije. Pomembno je poudariti tudi, da za začetek procesa sprememb na področju digitalizacije ni odgovorna koronakriza. Je pa nedvomno odgovorna za to, da je sprememb na področju digitalne transformacije vse več.

Spodnja slika ponazarja transformacijo IT skozi čas, prihodnost pa se je začela že leta 2012 z objavo usmeritev Industrije 4.0.

*https://iot-analytics.com/industrial-internet-disrupt-smart-factory/

Tako podjetja kot posamezniki se soočajo z izzivi, ki jih prinaša panoga, znotraj katere delujejo. Poleg navedenega pa preizkušnjo za podjetnike predstavljata tudi aktualna IT tehnološka platforma in samo razumevanje vpliva in nadaljnjih odločitev glede digitalizacije.

Sledenje spremembam na področju digitalne transformacije je izjemno pomembno. Generalni direktor podjetja Cisco, John Chambers, je zapisal, da bo v naslednjih 10 letih propadlo najmanj 40 % podjetij, če ta ne bodo ugotovila, kako poslovanje prilagoditi novim tehnologijam.

Kako se sploh lotiti digitalne transformacije? V splošnem lahko začnemo s spodnjimi vprašanji, ki podajajo razmislek o osnovnih in nadaljnjih poslovnih, tehnoloških in etičnih usmeritvah.

 • Kaj se v digitalni transformaciji podjetja ‘transformira’?
  • Ali transformirate svoj produkt ali storitev?
  • Ali transformirate pot do svojega produkta ali storitve?
  • Ste se odločili za transformacijo obojega?
 • Kaj je v pametni tovarni ‘pametnega’?
  • Ali je to uporaba robota?
  • Ali je to uporaba umetne inteligence?
  • Ali je to uporaba pametnih senzorjev?
 • Kaj je v digitalizaciji ‘digitalnega’?
  • Ali je to uporaba oblačnih storitev?
  • Ali je to uporaba mobilnih naprav?
 • Kaj je v industriji 4.0 ostalo še ‘človeškega’?
  • Ali še potrebujemo delavca?

Poglejmo si primer sektorja avtomobilskih dobaviteljev, ki je v Sloveniji zelo močan. Tu prihaja do trenda selitev iz Azije v Evropo in obenem migracije v smeri zmanjševanja deleža avtomobilske panoge v podjetju v druge industrije z uporabo obstoječih proizvodnih sredstev.

Z zmanjševanjem delov v električnem avtomobilu se zmanjšuje tudi število dobaviteljev, od katerih se zahteva ponujanje bolj celovitih rešitev/sklopov, prilagojenih elektrifikaciji. Na tem primeru se kaže tudi potreba po spremembi informacijske podpore, ki zahteva drugačne prilagoditve in fleksibilnost ne samo kot podporna funkcija v podjetju, ampak kot del verige dodane vrednosti in produkta.

Če je zgornji zapis v vas vzbudil zanimanje in si želite izvedeti še več o prihajajočih spremembah na področju digitalne transformacije, se prijavite na webinar, ki bo 20. 5. 2021. Prijavite se na webinar in odkrijte, kako premagati izzive digitalizacije. Izvedite več: processi.eu/sl/dogodki.

Zaključujemo pa z izjavo podpredsednika uprave podjetja Capgemini, Didiera Bonneta, da je edina napačna poteza pri digitalni transformaciji, ko ne narediš nobenega koraka. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
avtomobilska industrija Industrija 4.0

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več