Programska oprema
15.02.2007 09:22

Deli z drugimi:

Share

Črv Nurech za okužbo računalnikov izkorišča Valentinovo

V laboratorijih PandLabs so odkrili črva Nurech.B, ki prispe pod pretvezo Valentinovih sporočil. Njegov predhodnik, Nurech.A, je pred dnevi z enakimi sredstvi povzročil status oranžnega alarma.

Pandine proaktivne tehnologije TruPrevent so odkrivale in ustavljale črva Nurech.B že takoj od njegovega pojava, brez potrebe predhodne identifikacije. Računalniki z nameščenimi tehnologijami TruPrevent so bili tako zaščiteni ves čas od pojava.

E-sporočila, ki prenašajo črva, imajo različne naslove. Ti vključujejo: “Happy Valentine’s Day”, “Valentines Day Dance”, “The Valentines Angel”. Pošiljatelj e-pošte se prav tako razlikuje, čeprav je vedno žensko ime kot Sandra, Willa, Wendy ali Vicky.

Priponka sporočila, ki vsebuje črva, simulira e-čestitko in uporablja imena kot “Greeting Postcard.exe”, “Greeting card.exe” ali “Postcard.exe”.

Če uporabniki zaženejo priponko, črv na računalniku ustvari več datotek. Ena od teh je kopija črva, druga rootkit, ki zakrije prisotnost črva Nurech.B. Črv onemogoči tudi različne varnostne aplikacije, ki so nameščene na sistemu.

“Avtor tega črva je odločen, da bo povzročil epidemijo z izkoriščanjem Valentinovega. Videti je, da tako kot njegov predhodnik pred nekaj dnevi, Nurech.A, ponovno poskuša Valentinovo, da bi bil bolj učinkovit.Ne odpirajte Valentinovih čestitk ali drugih sporočil brez predhodnih pregledov s posodobljeno protivirusno rešitvijo,” opozarja tehnični direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.


Prijavi napako v članku