Računalništvo, telefonija
12.10.2016 17:45

Deli z drugimi:

Share

Črno-bela fotografija je IN!

Tako v profesionalni kot ljubiteljski fotografiji opažamo črno-bel trend. Črno-bele slike so tesno povezane z začetki fotografije, ko še ni bilo na voljo barvnih alternativ, zato delujejo toplo in nostalgično. Ravno zaradi odsotnosti barv črno-beli film ponuja večji nadzor nad zajemom in s tem zagotavlja boljšo kakovost fotografij.
Črno-bela fotografija je IN!
Črno-bela fotografija je IN!

Črno-bele fotografije so logična izbira v različnih fotografskih situacijah. Trenutno najbolj aktualen je retro izgled, ki ga pogosto srečujemo tako v profesionalni kot v ljubiteljski fotografiji. Črno-bele fotografije dajejo bolj surov občutek in so zelo primerne za abstraktne in simbolne motive. Nenazadnje so črno-bele fotografije veliko bolj primerne v situacijah, ko je v ospredju kompozicija in bi medle barve ter slaba osvetlitev lahko škodili končnemu izdelku.

Zahvaljujoč črno-belemu senzorju na P9 se lahko vsakdo izmed nas vrne k samim koreninam fotografije. Črno-bele fotografije, zajete s Huaweijem P9 imajo boljše prehode in zajamejo več podrobnosti v primerjavi z barvnimi. Ko fotografiramo v črno-belem načinu se uporablja zgolj slednji, ki zajame kar 50% več podrobnosti in 200% več svetlobe. Zaradi tega imajo črno-bele fotografije na P9 boljše prehode ter več podrobnosti.

Huawei P9 ima dva identična Leica Summarit H 1:2.2/27 objektiva, a ima vsak izmed njiju za seboj drugačen senzor – enega z in enega brez Bayerjevega filtra. Standardni senzor, ki zajema barve s pomočjo t.i. Bayerjevega filtra, doda dodatne plasti na senzor, ki prepuščajo rdečo, zeleno in modro svetlobo. Brez tega posebnega filtra lahko fotodiode na senzorju zaznavajo zgolj količino vpadne svetlobe, kar za rezultat daje črno-belo fotografijo, ki je bolj natančna v podrobnostih.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku