Mrežna oprema
05.07.2012 22:50
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cisco vohuni za uporabniki svojih usmerjevalnikov (dopolnitev)

Če je le možno se izogibajte nakupa Ciscovih usmerjevalnikov E2700, E3500 in E4500!
Če je le možno se izogibajte nakupa Ciscovih usmerjevalnikov E2700, E3500 in E4500!

Ko imaš monopol, si lahko dovoliš praktično vse. To so doslej že večkrat pokazali vodilni proizvajalci računalniških komponent. Tokrat je uporabnike dodobra »razjezilo« podjetje Cisco. Računalniški mojstri so namreč prišli do spoznanja, da mrežni računalniški gigant želi imeti popoln nadzor nad uporabnikih njihovih usmerjevalnikov. Poleg tega še s pridom trži podatke o njih in pri tem odlično služi.

Podjetje Cisco izvaja nadzor nad uporabniki usmerjevalnikov E2700, E3500 in E4500. Da lahko mrežni računalniški gigant brez omejitev dostopa do njegovih usmerjevalnikov se je pokazalo v primeru, ko so naprave brez njihove vednosti in soglasja prenesle ter namestile novo strojno-programsko posodobitev. Najhuje pri vsem tem pa je bilo to, da je usmerjevalnik samovoljno sprejel nove pogoje uporabe.

Razlog, zakaj se je Cisco odločil za samodejno posodobitev in sprejem novih pogojev uporabe, se skriva v tem, da si je mrežni gigant s tem zagotovil možnost za zbiranje in prodajo podatkov o uporabnikovih spletnih navadah. In kot da to ni dovolj, si je dodal še možnost, da lahko uporabnika odklopi od svetovnega spleta v primeru, da ta krši splošne pogoje, ki jih je Cisco sprejel v negovem imenu.

Ker so uporabniki podjetju Cisco zagrozili, da bodo bojkotirali nakup njegovih usmerjevalnikov, je ta nekoliko omilil pogoje uporabe. Ta si je pustil »le« možnost samodejnega posodabljanja strojno-programske opreme (firmware) brez vednosti ali predhodnega soglasja uporabnika, pravico do odklopa usmerjevalnika ter samovoljnega spreminjanja pogojev uporabe. Mogoče pa res ne bi bilo slabo, če bi uporabniki skupaj bojkotirali vse izdelke podjetja Cisco, vključno z izdelki hčerinskega podjetja Linksys. Mogoče bi to vodilne mrežnega giganta spravilo nekoliko k pameti.

Dopolnitev

Podjetje Cisco jih je na račun spremenjenih pogojev uporabe slišalo kar nekaj krepkih s strani uporabnikov njegovih usmerjevalnikov. Da bi bilo nesporazumov čim manj, je mrežni gigant na spletni povezavi http://goo.gl/U71oA odgovoril na vsa pereča vprašanja, povezana s pogoji uporabe storitve Cisco Connect Cloud. Poleg tega je še obrazložil tiste dele pogojev uporabe, ki so bili za uporabnike najbolj pereči.

Cisco se je vsem svojim uporabnikom svojih usmerejvalnikov seveda iskreno opravičil za vse nevšečnosti, ki so jih pri tem imeli. Mrežni gigant je poudaril, da v nobenem primeru ne bo zbiral podatkov njihovih uporabnikov in da jih ne bo v primeru kršitev izklapljali iz svetovnega spleta. To bodo kmalu nedvoumno zapisali tudi v pogoje uporabe storitve Cisco Connect Cloud. Samodejna posodobitev strojno-programske kode se bo izvedla samo v primeru, da bo uporabnik to funkcionalnost vključil ročno.

Cisco je tudi podrobneje obrazložil, kakšna povezava je med storitvijo Cisco Connect Cloud in usmerjevalniki Linksys. Uporabniki teh usmerjevalnikov lahko koristijo storitev le v primeru, da se z njo strinjajo. Če se za to ne bodo odločili, bodo lahko še naprej neuvirano koristili vse storitve njihovega usmerjevalnika.


Prijavi napako v članku