Digitalizacija
05.05.2023 13:15
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ChatGPT – je duh ušel iz steklenice?

Novembra 2022 je prototip ChatGPT, ki ga je razvil OpenAI, ugledal luč sveta. V samo 5 dneh je dosegel milijon uporabnikov, sedaj pa jih ima že preko milijarde. Na umetno inteligenco (AI) lahko gledamo pozitivno ali negativno.

Nobena izmed tehnologij ni tako hitro pritegnila naše pozornosti. ChatGPT je v samo 2 mesecih dosegel 100 milijonov uporabnikov. ChatGPT je prelomnica. Ni zgolj orodje, ampak predstavlja spremembo v pristopu do strojnega učenja (ML – machine learning) in umetne intelligence ( AI – artificial intelligence). Ponuja ogromno možnosti za avtomatizacijo in generiranje vsebin. OpenAI je z ChatGPT umetno inteligenco naredil dostopno za širšo javnost, a pri tem je potrebno upoštevati omejitve in odgovornost uporabe.

ChatGPT uporabljajo skoraj vsi, študentje za pomoč pri pisanju nalog, podjetja za pisanje marketinških vsebin, posamezniki za pisanje knjig v slogu drugih avtorjev, do ljudi, ki želijo načrt prehrane ipd. Možnosti so neskončne in omejena samo z našo domišljijo. Lahko ga primerjamo z duhom is steklenice, ki čaka na vašo “željo”. Pa je “duh ušel iz steklenice”?

Umetna inteligenca je lahko negativna in pozitivna

Umetna inteligenca in tehnologije povezane z njo ponujajo ogromno priložnosti. Po drugi strani pa jih nekatere organizacije in tudi države že omejujejo ali prepovedujejo predvsem iz naslova uporabe osebnih podatkov ter drugih občutljivih informacij s strani ChatGPTja.

Organizacije in vlade morajo hitro ukrepati in vzpostaviti varovala pri uporabi AI tehnologij. Eden izmed začetnih investitorjev v OpenAI Elon Musk poziva k regulaciji in opozarja, da AI orodja predstavljajo “tveganja za družbo in človeštvo”. Tudi sam priznava, da ja AI lahko negativna ali pozitivna ter, da ponuja ogromno priložnosti.

Sundar Pichai, izvršni direktor podjetja Google, je opozoril, da bo AI dobra ali zla, če bo napačno implementirana, ter pozval k regulaciji, podobno pogodbam, ki urejajo uporabo jedrskega orožja.

Pri Gartnerju® se sprašujejo, kako uporabiti etična načela pri AI modelih: Kaj pomeni ustrezno? Katera je prava raven presoje in skrbi? Kako se lahko odločimo, da je AI model družbeno koristen? …

ChatGPT v podjetjih

Pri uporabi ChatGPTja v podjetjih je potrebno razmisliti, kako zaposlene izobraziti o pravilni uporabi. Tehnologija lahko izboljša naša življenja in tudi poslovanje, če ljudi izobrazimo o nevarnostih in priložnostih. Pri ChatGPTju morajo zaposleni vedeti, kaj lahko vpisujejo in kaj ne, vsekakor ne smejo deliti zaupnih informacij.

ChatGPT ni čuteče bitje, nima morale in ne izraža čustev, a podaja odgovore, ki so zelo podobni, kot bi jih podal človek. Vedno moramo imeti v mislih, da je zmotljiv saj podaja odgovore glede na to, kaj je našel na internetu ali bazi.

Katrin Strasser in Prithy Yathavamurthy, vodji jezikovnih tehnologij (LLMs) pri Crayonu smo povprašali za mnenje in napovedi, kako bo umetna inteligenca vplivala na delo v podjetjih ter kako zagotoviti varnostne mehanizme. Prvi korak je v temeljito ovrednotenje tehnoloških rešitev. Ni vsaka nova tehnologija primerna oz. ustrezna. Zato zahteva skrbno analizo, oceno koristi in praktičnosti še pred uvedbo AI rešitve.

ChatGPT v Azure OpenAI

ChatGPT je na voljo tudi v Microsoft Azure OpenAI storitvah. Razvijalcem omogoča integracijo v aplikacije. S pomočjo Microsoft Azure storitev lahko ChatGPT uporabljate znotraj podjetja z ustrezno urejenim upravljanjem podatkov. Prednost je v tem, da omogoča boljši nadzor in upravljanje ter zagotavlja, da vse ostane znotraj sistemov podjetja.

ChatGPT “duh” čaka na vašo željo

ChatGPT je močno orodje – duh je bil izpuščen iz stekleničke in čaka na vaše želje in ukaze. V podjetju ga lahko uporabljate za:

  • izboljšanje poslovanja,
  • učinkovitejšo komunikacijo s strankami,
  • hitrejše ustvarjanje marketinških in ostalih vsebin …

Ponuja velik potencial za podjetje, če se tega lotite pravilno. Podjetja, ki teh tehnologij, ne bodo znala uporabiti, lahko izgubijo na konkurenčnosti.

webinar 16.5.2023 “3 ways to optimize your business with Azure OpenAI”

Če želite izvedeti več o uporabi ChatGPTja in ostalih jezikovnih modelov znotraj Azure OpenAI storitev, vas vabimo na brezplačen webinar 16.5.2023 – 3 ways to optimize your business with Azure OpenAI.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več