Računalništvo, telefonija
22.01.2021 14:00
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Čeprav imate varnostne kopije …

V digitalnem svetu je vedno dobro imeti vsaj kakšno kopijo ali dve pomembnih datotek na različnih medijih. Samo tako se lahko hitro in učinkovito ter cenovno ugodno zaščitimo pred izgubo podatkov.
Čeprav so imeli varnostne kopije...
Čeprav so imeli varnostne kopije...

Ravno to so naredile tudi nekatere žrtve računalniškega virusa, znanega pod imenom “ransomware”. Ta deluje na sila preprost način. Uporabnik ga nevede lahko prenese na računalnik (z odpiranjem sumljivih priponk v e-poštnem sporočilu, s prenašanjem sumljivih datotek …).

Vendar ta virus ne naredi največje škode ob kliku. Ob zagonu se praktično ne zgodi nič (vidnega). V ozadju pa virus vsako datoteko šifrira s ključem, katerega nato uporabnik pridobi, če plača zahtevan znesek v kriptovaluti (največkrat Bitcoinih) na naslov, ki se prikaže na zaslonu.

Da bi se temu izognili, so mnogi priporočali, da varnostno kopiramo svoje pomembne podatke na več različnih medijev, ki pa niso priključeni na računalnik. Na žalost pa so številne žrtve vseeno že bila primorane plačati omenjen znesek, vendar ne zato, da bi pridobile nazaj svoje datoteke, temveč zato, da ne bi nepridipravi njihovih datotek javno objavili.

Tako je. Nova različica tega virusa ne samo da kriptira datoteke, temveč jih tudi pošlje nepridipravu, da vas lahko ta potem izkorišča.

Kako se zaščiti? Najprej, namestite protivirusni program (lahko uporabite tudi Windows Defender, kateri je že prednameščen na Windowsih, vendar je vseeno boljše, če se odločite za še kakšnega, lahko tudi brezplačnega). Nikoli ne odpirajte in prenašajte datotek, ki jih ne prepoznate, četudi so od znane osebe (npr. staršev, otrok …). Virus se lahko tudi sam prepošlje osebam v imeniku. Nazadnje pa, vedno uporabite zdravo kmečko pamet.

Če pa že prejmete sumljivo datoteko, jo odprite v virtualnem računalniku, kjer bo virus omejen in ne bo mogel narediti nikakršne škode. Vsekakor pa takoj odklopite internet (najbolje kar kabel iz usmerjevalnika)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več