VR
19.03.2024 06:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cenejša VR očala Meta Quest 3 kmalu med nami?

Pametna očala za navidezno resničnost Meta Quest 3 Lite naj bi bila naprodaj kmalu. Govori se o 200 evrih ali celo manj.
Foto: VR Panda
Foto: VR Panda

Meta Quest 2 so očala za navidezno resničnost, ki jih lahko vsakdo kupi, postavi na glavo in začne uživati v navideznem svetu. So izredno enostavna za uporabo in podpirajo ogromno iger ter aplikacij. Povežemo jih lahko tudi z računalnikom, če bi na primer želeli igrati igro Half Life: Alyx. Kar dolgo so veljala za najboljši nakup, čeprav niso bila najzmogljivejša. So bila pa izredno poceni (okoli 300 evrov), zato jih je bilo težko prekositi na področju razmerja med zmogljivostjo in ceno. Še najbližje so jim prišla VR očala PICO 4.

Meta Quest 2 pa so zdaj stara že 4 leta in uporabniki so zahtevali več od ponujenega. Dobili smo Meta Quest 3, nadgradnjo v vseh pogledih, na žalost tudi cenovno. Meta dvig cene upravičuje z veliko boljšo zmogljivostjo, vključno s procesorjem in kamerami za zaznavanje prostora. Cena se giblje okoli 600-700 evrov, odvisno od različice, kar je skoraj dvakrat več od osnovne različice Meta Quest 2. Meta je začutila priložnost in očitno je dovolj povpraševanja tudi za cenejšo različico najnovejših VR očal, torej Meta Quest 3 Lite.

Očala Meta Quest 3 Lite oziroma Meta Quest 3S naj bi bila opremljena s precej slabšo strojno opremo, a za to tudi z nižjo ceno. Govori se o 300 evrih ali celo manj, kar je zelo optimistična številka. Očala za navidezno resničnost Meta Quest 3 Lite naj bi bila sicer zmogljivejša v primerjavi s prejšnjim modelom Meta Quest 2, a ne bodo opremljena z naprednimi možnostmi, kot je na primer možnost zaznave globine. Poleg tega naj bi bila izdelana iz cenejših materialov in naj bi ponujala nižjo ločljivost, 1832 x 1920 slikovnih točk namesto 2064 x 2208. Na voljo naj bi bilo tudi manj pomnilnika za shranjevanje podatkov. Vstopna različica naj bi namreč ponujala od 128 gigabajtov pa do največ 256 gigabajtov vgrajenega pomnilnika.

V primeru, da se napovedi o pametnih očalih za navidezno resničnost Meta Quest 3 Lite uresničijo, bi navidezna resničnost imela priložnost zaživeti tudi izven entuziastične skupnosti. Večje številke pa pomenijo večjo verjetnost, da se VR svetu pridružijo največji razvijalci.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Meta

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več