Trdi diski
12.07.2012 15:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cene trdih diskov bodo nižje šele leta 2013

Bomo konec letošnjega leta ostali brez trdih diskov?
Bomo konec letošnjega leta ostali brez trdih diskov?

Tisti, ki ste konec lanskega leta kupovali nov osebni ali prenosni računalnik ali zgolj trdi disk, se zagotovo spomnite poplav na Tajskem. Te so namreč prizadele tretjino države in ob tem povzročile ogromno škode proizvajalcem trdih diskov. Večina tovarn podjetja Nimec, ki večji del elektromotorjev za trde diske proizvede na Tajskem, je bila v poplavah za nameček popolnoma uničenih. Zaradi manjše proizvodnje trdih diskov, so njihove cene kakopak takoj poskočile v nebo.

Ker se mnogi uporabniki še vedno pritožujejo nad visokimi cenami trdih diskov, je podjetje Western Digital opravilo »pregled stanja«. Podjetje pojasnjuje, da so bili proizvajalci trdih diskov prislinjeni v povečanje cen njihovih izdelkov, saj so bili stroški sanacije njihovih tovarn na tajskem astronomski. Za primerjavo: pred poplavami je bilo mogoče kupiti trde diske celo za polovično ceno kot danes.

Kdor pričakuje, da se bodo maloprodajne cene trdih diskov kmalu občutno znižale, se pošteno moti. Podjetje Western Digital je namreč zagotovilo, da se bodo cene spustile na nivo pred poplavami šele v teku leta 2013. Šele tedaj naj bi namreč vodilni proizvajalcem trdih diskov uspeli odpraviti vso škodo, ki so jo utrpeli v poplavah. Nekateri v to »razlago« ne verjamejo, saj so prepričani, da proizvajalci trdih diskov poplave na tajskem zgolj izkoriščajo za navijanje cen njihovim izdelkom. Verjetno je nekaj resnice tudi v tem. A ne?

Vas zanima več iz te teme?
WD diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku