Avtomobilizem
14.05.2021 15:10

Deli z drugimi:

Share

Cene goriva v ZDA drastično zrasle zaradi hekerskega napada

Kriza se je povzpela že do te stopnje, da so morali uvesti celo izredno stanje.

Za en galon bencina (približno 3,78 litra) cena znaša že več kot 3 ameriške dolarje (okrog 2,48 evra), kar se je zgodilo prvič po sedmih letih (po podatkih agencije AAA).

Za vse to pa je kriv hekerski vdor v sistem Colonial Pipeline, ki je odgovoren za distribucijo okrog 45 % vsega goriva na vzhodni obali. Posledica tega je bilo tudi to, da so mnogi vozniki dobesedno preplavili bencinske črpalke. Več črpalk je že ostalo brez goriva.

Operaterji omenjenega sistema so se že uspeli rešiti virusa, čeprav bo posledice čutiti še vsaj dva tedna, saj je gorivo do sedaj prihajalo v New York iz več kot 2860 km oddaljenega Texasa.

Odgovornost za napad je prevzela hekerska združba DarkSide, katera deluje po principu zlonamerne programske opreme kot storitve (ransomware as a service). Podobno, kot bi imel Google hudobnega strica.

Sami napada niso izvedli, ampak so samo prodali programsko opremo, ki je napad omogočila.

DarkSide je izjavil tudi, da napad ni političen, temveč želijo le zaslužiti nekaj denarja brez škode za družbo. Prav tako so izjavili, da bodo del zaslužka namenili neprofitnim organizacijam, le-te pa so donacije zavrnile.

Kaj pa se je pravzaprav zgodilo? Najverjetneje je uslužbenec podjetja odprl e-poštno sporočilo s priponko z zlonamerno programsko opremo, ki je v nekaj minutah popolnoma šifrirala celoten dostop do računalnika in do vseh ostalih računalnikov, povezanih v omrežje. Tak napad je znan tudi pod imenom “ransomware”.

Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost koronavirus

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

AFLabs d.o.o.

Stegne 21, 1000 Ljubljana, Tel: 041 884 065
Na AFLabs se obrnete, če potrebujete celovite rešitve industrijske kvalitete. Gre za razvojno inovativno podjetje, ki ga žene neprestana želja po napredku in iskanju novih rešitev. Razvoj ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več