Avtomobilizem
14.05.2021 15:10

Deli z drugimi:

Share

Cene goriva v ZDA drastično zrasle zaradi hekerskega napada

Kriza se je povzpela že do te stopnje, da so morali uvesti celo izredno stanje.

Za en galon bencina (približno 3,78 litra) cena znaša že več kot 3 ameriške dolarje (okrog 2,48 evra), kar se je zgodilo prvič po sedmih letih (po podatkih agencije AAA).

Za vse to pa je kriv hekerski vdor v sistem Colonial Pipeline, ki je odgovoren za distribucijo okrog 45 % vsega goriva na vzhodni obali. Posledica tega je bilo tudi to, da so mnogi vozniki dobesedno preplavili bencinske črpalke. Več črpalk je že ostalo brez goriva.

Operaterji omenjenega sistema so se že uspeli rešiti virusa, čeprav bo posledice čutiti še vsaj dva tedna, saj je gorivo do sedaj prihajalo v New York iz več kot 2860 km oddaljenega Texasa.

Odgovornost za napad je prevzela hekerska združba DarkSide, katera deluje po principu zlonamerne programske opreme kot storitve (ransomware as a service). Podobno, kot bi imel Google hudobnega strica.

Sami napada niso izvedli, ampak so samo prodali programsko opremo, ki je napad omogočila.

DarkSide je izjavil tudi, da napad ni političen, temveč želijo le zaslužiti nekaj denarja brez škode za družbo. Prav tako so izjavili, da bodo del zaslužka namenili neprofitnim organizacijam, le-te pa so donacije zavrnile.

Kaj pa se je pravzaprav zgodilo? Najverjetneje je uslužbenec podjetja odprl e-poštno sporočilo s priponko z zlonamerno programsko opremo, ki je v nekaj minutah popolnoma šifrirala celoten dostop do računalnika in do vseh ostalih računalnikov, povezanih v omrežje. Tak napad je znan tudi pod imenom “ransomware”.

Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost koronavirus

Prijavi napako v članku