Računalništvo, telefonija
04.02.2019 08:10

Deli z drugimi:

Share

Če želite biti srečnejši, izbrišite profil na družbenem omrežju!

Nepravilna uporaba družbenih omrežij vodi v slabo počutje in celo depresijo.
Nepravilna uporaba družbenih omrežij vodi v slabo počutje in celo depresijo.

Uporabniki družbeno omrežje Facebook večinoma uporabljamo za povezovanje s prijatelji in domačimi ter za prebiranje zanimivih novic. Zaradi občutka povezanosti z drugimi uporabniki pa nas včasih malo zanese in nanj objavimo tudi informacije in slike, ki tja enostavno ne sodijo. Še huje pa je to, da posamezniki objavljajo lažne novice zgolj zato, da bi pokazali, da je njihovo življenje popolno, čeprav v resici temu seveda ni tako.

Čeprav mnogi menijo, da jim družbena omrežja večinoma koristijo, saj na njih več ur preživijo z namenom brskanja po drugih profilih, gledanja zabavnih videoposnetkov in branja novic, je v resnici ravno obratno. To so dokazali znanstveniki iz Stanforda, saj so opravili študijo, katere namen je bil ugotoviti vpliv družbenih omrežij na srečo posameznikov. V omenjeno študijo je bilo vključenih 2.844 ljudi, pri čemer jih je polovica uporabljala družbeno omrežje Facebook, druga polovica pa je morala njihov profil deaktivirati.

Raziskovalci so pri posameznikih, ki niso uporabljali družbenega omrežja, zaznali bistveno izboljšanje dobrega počutja, predvsem pa so bili srečnejši, bolj zadovoljni z življenjem in so imeli precej nižjo stopno depresije. Ti so namreč namesto za zasloni več časa preživeli s prijatelji in družino ter se niso obremenjevali z lažnim življenjem drugih ljudi. Edina slaba slabost odsotnosti z družbenega omrežja pa je bila ta, da uporabniki niso bili povsem na tekočem z dogajanjem po svetu, saj so bili manj v stiku z aktualnimi novicami.

Če pa družbena omrežja uporabljamo na pravile način, imajo ta lahko tudi pozitivne učinke na naše življenje. Tega moramo uporabljati zgolj kot orodje za povezovanje s prijatelji in družino, pa tudi kot vir informacij, zabave in stikov z drugimi ljudmi. Če pa na družbenih omrežjih visimo zgolj za to, da nadziramo življenje drugih, si bomo s tem povzročili več škode kot koristi, saj bomo zaradi tega zgolj nesrečni in bomo padli v depresijo.


Prijavi napako v članku