Računalništvo, telefonija
18.02.2019 08:01
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odstranite te aplikacije s svojega računalnika

Nepridipravi so okužene aplikacije skrili kar na spletni portal Microsoft Store.
Nepridipravi so okužene aplikacije skrili kar na spletni portal Microsoft Store.

Čeprav so aplikacije na spletnem portalu Microsoft Store za operacijski sistem Windows 10 relativno varne, še ne pomeni, da jim lahko povsem zaupamo. To so dokazali varnostni strokovnjaki podjetja Symantec, saj so na omenjenem portalu našli kar nekaj aplikacij, okuženih z zlonamerno kodo. Te aplikacije so se na spletnem portalu Microsoft Store nahajale od aprila do decembra 2018, ob njihovi namestitvi pa se je na osebni računalnik uporabnika namestila tudi škodljiva programska koda za prikrito rudarjenje navidezne denarne enote Monero. Nepridipravi so uporabnike k namestitvi okuženih aplikacij napeljevali z lažnimi recenzijami, pri čemer je bilo teh v povprečju kar 2.000.

Nepridipravi so se v tem primeru zelo potrudili, saj so uporabnikom operacijskih sistemov Windows 10 ponudili v prenos raznovrstne aplikacije, in sicer od spletnih brskalnikov in predvajalnikov večpredstavnostnih vsebin pa vse do orodij za pridobivanje internetnih vsebin in vodiče za optimizacijo baterije. Pri podjetju Symantec so prepričani, da je za okužene aplikacije odgovoren en razvijalec oziroma razvijalska skupina. Vse aplikacije so bile namreč pripravljene na povsem enak način in z identičnim končnim namenom.

Če ste med aprilom in decembrom 2018 iz spletnega portala Microsoft Store prenesli eno od okuženih aplikacij, jih nemudoma odstranite in preglejte svoj računalnik s kakovostno protivirusno rešitvijo. V nasprotnem primeru boste del vaše procesorske moči namenili za rudarjenje navidezne denarne enote Monero, dobiček od tega pa bo seveda pristal v rokah nepridipravov. S škodljivo programsko kodo so bile okužene naslednje aplikacije: Fast-search Lite, Battery Optimizer (Tutorials), VPN Browser+, Downloader for YouTube Videos, Clean Master+ (Tutorials), FastTube, Findoo Browser 2019 in Findoo Mobile & Desktop Search.


Prijavi napako v članku