Računalništvo, telefonija
23.01.2020 07:48

Deli z drugimi:

Share

Britanska davčna uprava s tehnologijo nad lastnike kriptovalut!

Britanska davčna uprava s tehnologijo nad lastnike kriptovalut!
Britanska davčna uprava s tehnologijo nad lastnike kriptovalut!

Danes praktično ni več človeka, ki ne bi še slišal za kriptovalute. Kriptomrzlica je namreč zajela cel svet, razlog pa je preprost: njihova donosnost. Cena nekaterih kripto oziroma digitalnih valut se je namreč v zadnjem času spet strmo dvignila, glavni tukaj pa sta bitcoin in ether. Prvi velja sploh za prvo decentralizirano digitalno valuto na svetu, ki je luč dneva ugledala leta 2009, drugi pa je pridobil na priljubljenosti v letu 2017, ko se je uveljavila njegova krovna platforma Ethereum, ki omogoča podpisovanje pametnih pogodb.

Ker pa mnogi lastniki dobiček na račun kriptovalut ne prijavijo davčni upravi, je britanska davčna uprava sprejela odločitev, da jim bo stopila na prste, in sicer s pomočjo sodobne tehnologije. Davčna uprava Združenega kraljestva (HMRC) je namreč nedavno objavila javni razpis za tehnološkega partnerja in programsko orodje, s katerimi bi lahko nadzirala promet kriptovalut. Britanska davčna uprava bo ponudbe sprejemala do konca meseca, nato bo z najboljšim ponudnikom podpisala pogodbo v višini preračunanih 117 tisoč evrov.

Davčna uprava Združenega kraljestva računa na to, da bi lahko z novo tehnologijo stopila na prste tistim, ki služijo s kriptovalutami, a tega ne prijavijo in se s tem seveda izognejo plačilu davkov. Tehnologija je namreč že napredovala do te mere, da je anonimnost s kriptovalutami vse težje doseči.


Prijavi napako v članku