Računalništvo, telefonija
14.06.2020 12:01
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brezžično omrežje, posebej zasnovano za potapljače

Brezžično omrežje posebej zasnovano za potapljače!
Brezžično omrežje posebej zasnovano za potapljače!

Skupina znanstvenikov z univerze za znanost in tehnologijo KAUST v Savdski Arabiji razvija poseben podvodni svetovni splet, ki bo v prvi vrsti namenjen potapljačem. Podvodni internet podatke pošilja preko svetlobnih žarkov, znanstveniki pa na tem projektu delajo že vse od leta 2018. Kot vse kaže so tokrat blizu končni rešitvi.

Brezžični podvodni internet, imenovan Aqua-Fi, naj bi potapljačem omogočil komunikacijo v morskih globinah in pošiljanje podatkov na površje. Do zdaj je bila podvodna komunikacija mogoča zgolj preko zvočnih valov in vidnih svetlobnih signalov, vsaka od teh metod pa ima določene pomanjkljivosti. Z zvočnimi oziroma radijskimi valovi lahko namreč prenašamo podatke le na kratke razdalje, zvočni signali, ki omogočajo prenos podatkov na dolge razdalje, pa lahko prenašajo le omejeno kolino podatkov. Prenos podatkov s svetlobo sicer združuje prednosti obeh tehnologij, a med oddajnikom in sprejemnikom ne sme biti ovir.

Podvodno brezžično omrežje Aqua-Fi sicer podpira internetne storitve, kot so na primer pošiljanje večpredstavnostnih sporočil s pomočjo LED svetila ali laserjev. Klasične LED diode omogočajo majhno porabo energije za komunikacijo na kratkih razdaljah, medtem ko laserji lahko prenašajo podatke na dolge razdalje, vendar potrebujejo več električne moči. Prototip Aqua-Fi uporablja zelene LED diode oziroma 520-nanometrski laser za pošiljanje podatkov iz majhnega in preprostega računalnika v senzor svetlobe, ki je povezan z drugim računalnikom. Prvi računalnik pretvarja slike in video posnetke v binarno kodo, senzor svetlobe to kodo pošlje drugemu računalniku, ta pa jo ponovno pretvori v slike.

Znanstvenikom je med nedavnim preizkušanjem podvodnega brezžičnega omrežja Aqua-Fi uspelo doseči hitrost prenosa podatkov do 2,11 megabajta na sekundo, povprečni zakasnitveni čas pa je znašal eno milisekundo. Sistem Aqua-Fi je podatke po radijskih valovih s pametnega telefona najprej poslal na napravo, pritrjeno na potapljača, ta pa jih je nato s svetlobnimi žarki prenašal na računalnik, ki se je nahajal na površini. Novost bo končnim uporabnikom na voljo takoj, ko bo postala dovolj zanesljiva za vsakdanjo uporabo.


Prijavi napako v članku