Računalništvo, telefonija
29.06.2005 11:28
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brezžični usmerjevalnik D-Link DGL-4300

Brezžični usmerjevalnik D-Link DGL-4300

Uvod


D-Link DGL-4300

Vsi smo ga že izkusili. Najpogosteje nas doleti prav v žaru akcije, sredi dogajanja in nas pusti nemočne, ranljive in nenazadnje tudi osramočene. Lahko nam uniči večer, dan, prijateljstva, še več – uniči nam lahko užitke ob igranju računalniških iger. O kaki grozoti govorim? O t.i. časovnem zamiku (ang. lag).

Vsi, ki ste kdaj igrali računalniške igre preko spleta, veste, o čem govorim. Spletni strežniki, na katere je povezanih na tisoče iger željnih osebkov, so pogosto preobremenjeni, poleg tega pa nam jo lahko zagode tudi ponudnik internet dostopa, ko v napačnem trenutku izvaja “popravke” na omrežju. No, tudi če omenjene zadeve niso ovira, nam brezhibno igranje večkrat onemogočijo drugi uporabniki v domačem omrežju, ki bodisi intenzivno deskajo ali prenašajo datoteke po omrežju, s tem pa povzročijo časovni zamik in našo trenutno neodzivnost.

Pri D-Linku, enemu vodilnih svetovnih proizvajalcev mrežne opreme, tako žične kot brezžične, pa poznajo rešitev za opisane težave igričarjev. Slednja sliši na ime D-Link DGL-4300 Gamer Lounge Router, preizkusili pa smo jo seveda tudi sami.


Gamer Lounge je na voljo tako v žični
kot tudi brezžični izvedbi!

Usmerjevalnik – lastnosti
D-Link DGL-4300 Gamer Lounge Router je:

” Optimiziran za igranje računalniških iger (vsebuje posebno GameFuel tehnologijo)
” Brezžični prenosi do 108 Mbps (802.11g brezžični standard)
” 4 gigabitni omrežni priključki
” Prilagodljive nastavitve za posamezne igre in programe
” Številni varnostni mehanizmi


Namestitev


Meni za nastavitev omrežne povezave

Namestitev novega D-Linkovega usmerjevalnika je enostavna, tudi priložena navodila uporabniku nazorno razložijo, na katere stvari naj bo pozoren in ga po korakih pripeljejo do želenih rezultatov. Kot pri večini sodobnih usmerjevalnikov (žičnih ali brezžičnih) napravico priklopimo v električno omrežje, povežemo z modemom in računalnikom ter se odpravimo na stran za administracijo. Pri D-Linkovih usmerjevalnikih to pomeni vnos IP naslova 192.168.0.1 v priljubljeni spletni brskalnik in že se nam pojavi pozdravno okno z uporabniškim imenom in geslom (slednje pod privzetimi nastavitvami ni nastavljeno). Sledijo koraki s čarovnikom za vzpostavitev internetne povezave, kjer nastavimo vse potrebne nastavitve. Na tem mestu naj vas opomnim, da je za eleganten uporabniški vmesnik potrebno imeti na računalniku nameščen Macromedia Flash predvajalnik.


Nastavitve brezžičnega omrežja.

Potem ko smo vzpostavili red v domačem omrežju, se lahko v miru posvetimo urejanju podrobnosti, še posebej tistih, s katerimi bo naša spletna izkušnja nemotena. D-Linkov usmerjevalnik prepozna vse na omrežje priključene računalnike in druge naprave. Nato le še poskrbimo za ustrezne nastavitve aplikacij in računalnikov, katerih internetni promet želimo imeti na “prednostni listi”. D-Linkova tehnologija, imenovana GameFuel, to resnično poenostavi. Namreč v meniju lahko izberemo večino izmed novejših iger, usmerjevalnik pa nato že zna nastaviti ustrezna vrata in nastavitve zanje. Še več, poleg vseh bolj priljubljenih iger za osebne računalnike, usmerjevalnik premore tudi nastavitve za igralno konzolo Xbox, natančneje njen spletni igričarski portal Xbox Live. Za posamezen računalnik v omrežju lahko priredimo več pravil o uporabi internetne povezave.

Tehnologija GameFuel

Poglejmo si podrobneje, kaj GameFuel tehnologija pravzaprav počne. Gre za realnočasovno analiziranje prometa (podatkovnih paketov) in njegovo prilagajanje pravilom. Prirastek zmogljivosti z GameFuel tehnologijo opremljenih usmerjevalnikov se kaže na dva načina, torej skozi dva mehanizma. Ta dva mehanizma sta dinamična fragmentacija in prioritizacija podatkovnih paketov. V okolju, ki je zelo časovno občutljivo na promet, ko npr. igre, je vsak zamik pri dostavi podatkovnih paketov zaznati kot bi nam nekdo sredi igranja pritisnil gumb za odmor (pavzo), kar je seveda zelo moteče. Pri večji količini internetnega/omrežnega prometa, se lahko kaj rado zgodi, da časovno občutljiv paket ostane v vrsti za kakšnim večjim paketom, kar ima za posledico, da je kasneje obdelan in prenesen – večkrat zato tudi “zamuja” in tako dodaja zatikanje naši igralni ali brskalni izkušnji.

Dinamična fragmentacija močno ublaži takšno zatikanje, večkrat ga tudi odpravi (odvisno od obremenitve omrežja). Z nadziranjem in analizo časovno občutljivega prometa ter fragmentiranjem večjih paketov z manjšo prioriteto, se zatikanje zmanjša. Druga odlična lastnost GameFuel tehnologije pa je njena zmožnost prioritizacije posameznih paketov. Testirani igričarski usmerjevalnik premore 256 prioritetnih nivojev za urejanje in pošiljanje podatkovnih paketov. Skrb za optimalen pretok podatkovnih paketov lahko prepustimo umetni inteligenci v usmerjevalnik vgrajenih čipov (samodejna nastavitev) ali pa sami določimo “pravila igre”. Z vklopom nastavitve “GameFuel auto classification” bo začel usmerjevalnik samodejno preverjati omrežni promet in prepoznavo časovno občutljivih paketov s spremljanjem večih parametrov kot so protokol, vrata, velikost paketa ter njegov časovni zamik. Paketi z večjo prioriteto bodo nato obdelani pred paketi z nižjo prioriteto. V praksi zadeva deluje naravnost odlično!


Takole si D-Link predstavlja brezžična omrežja.

Delovanje
D-Linkov brezžični usmerjevalnik smo postavili v omrežje, kjer je prej kraljeval Linksysov brezžični strojček. Omrežje je sestavljeno iz enega omreženega računalnika, brezžično povezavo pa si delijo štirje uporabniki, od teh dva prenosnika. Za preizkus GameFuel tehnologije smo iz omreženega računalnika preko brezžične povezave k drugemu uporabniku prenašali 20 GB večjih datotek (300 MB+), kar je zagotovilo veliko obremenjenost povezave. Obenem smo nastavili prioritete za igranje iger in se cel popoldan in večer tudi igrali. Zamika ob igranju iger nismo izkusili, niti pri večih ponovitvah. Usmerjevalnik smo imeli na preizkusu dobre tri tedne in veš čas našega testa je deloval brezhibno. Pravzaprav smo se kar stežka ločili od njega.

Zaključek
D-Link DGL-4300 Gamer Lounge Router nas je dobesedno navdušil, saj praktično ne najdemo slabe besede zanj. Gre za izdelek, ki nudi izjemno žično in brezžično povezljivost, najbolj veseli pa ga bodo predvsem igričarji in upravljavci omrežij v manjših podjetjih. Manjša zadrega je sicer njegova cena, prodajalci namreč zanj zahtevajo dobrih 50 tisočakov, kar je dvakrat toliko, kolikor stane povprečen brezžični usmerjevalnik. A D-Linkov DGL-4300 zmore bistveno več kot konkurenca, ki zaenkrat podobne rešitve še nima. Pri kočni oceni je zato opisani usmerjevalnik veliko bližje čisti desetici kot pa devetki.

Prednosti / Slabosti
+ GameFuel deluje izjemno ( kot oglaševano)
+ izredno zanesljiv
+ domet brezžičnega dela je nadpovprečen
+ štirje gigabitni omrežni priključki

– cena

Ocena: 10/10

Zahvaljujemo se podjetju ZAK, d.o.o., iz Ljubljane, ki nam je D-Linkov brezžični usmerjevalnik posodilo na test.


Prijavi napako v članku